Sycylia
Dary natury i… dawnych zdobywców

Dzisiejszy, rolniczy pejzaż Sycylii kształtował się przez wieki. Jego bogactwo i różnorodność są efektem wpływów wielu kultur. Winnice, gaje oliwne i sady drzew cytrusowych, pola pszenicy i warzywniki z pomidorami, cukiniami…
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na Facebooku
lub na Google+
fot: Halina Puławska
Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
Obwoźny warzywniak na uliczkach Cefalu
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Pantelleria, leżąca w Cieśninie Sycylijskiej wyspa, oddalona 110 km od południowo-zachodniego wybrzeża Sycylii i 70 km od wybrzeża Tunezji, na swojej wulkanicznej, niegościnnej ziemi hoduje winorośl, której uprawa w 2014 r. wpisana została na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

To pierwszy w historii tej organizacji wpis uprawy rolnej – nie wina, owoców czy samej rośliny, lecz jej uprawy. Winorośl uprawiana jest przez winiarzy i rolników Pantellerii tradycyjnymi metodami, a wiedza i umiejętności przekazywane są w rodzinach z pokolenia na pokolenie – ustnie, w miejscowym dialekcie. Tradycja uprawy winorośli z kiściami białych winogron o nazwie Zibibbo (z arabskiego zabib – rodzynki) trwa na wyspie od bardzo dawna. To szczep winorośli odmiany muszkat – jednej z najstarszych uprawianych i najbardziej cenionej ze względu – jak mówią enolodzy – na intensywny i trwały bukiet zapachowy, w którym łączą się aromaty cytrusów, kwiatu konwalii, pszczelego wosku i piżma.

Fenicjanie przywieźli winorośl, oliwki Grecy

Zibibbo to oficjalna nazwa muszkatu aleksandryjskiego, uważanego jeśli nie za najstarszy muszkat to jeden z najstarszych, a jego nazwa wywodzi się z przekonania o staroegipskim pochodzeniu tej winorośli, którą na Sycylię mieli dostarczyć – Fenicjanie. Ci legendarni kupcy i żeglarze już w XI wieku p.n.e. przemierzali basen Morza Śródziemnego, zakładali porty, faktorie i kolonie, przewozili towary z różnych miejsc. Gdy przybyli do brzegów Sycylii, zamieszkałej przez trzy plemiona Sykułów, Sykanów i Elymów, o których mamy bardziej niż skąpe wiadomości, założyli m.in. fenicką kolonię Panormos, z której wyrosło dzisiejsze Palermo. Przywieźli na wyspę winorośl i drzewo migdałowe pochodzące z Grecji (jeszcze Rzymianie nazywali migdały „greckimi orzechami”). W VIII w. p.n.e. Wyspę zasiedlali i zaczęli uprawiać – co ważne – Grecy. Zakładali winnice, sadząc w nich przywiezione z greckich wysp winne szczepy. Zbierali miód na zboczach Etny – być może z kasztanowców porastających na wysokości 1000-1500 m n.p.m. Grekom zawdzięcza Sycylia gaje oliwne i tłoczenie oliwy. Istnienie gajów oliwnych na Krecie w okresie od 5000 do 3500 lat p.n.e. potwierdzają znaleziska archeologiczne, a pierwszym odnalezionym dokumentem o oliwie wytłoczonej z oliwki są znalezione w Mykenach tabliczki, pochodzące z około 1250 r. p.n.e.

Rzymianie sprowadzili pszenicę, Arabowie cukier

Od II wieku p.n.e. Rzym, po wygranej z Kartaginą w wojnach punickich, stworzył z Sycylii zbożowy spichlerz. I takim Sycylia pozostawała dla wszystkich następnych „przybyszów”. Rzymianie wprowadzili na Sycylii uprawę pszenicy, pszenicy twardej (Triticum durum), która od czasów antycznych jest podstawą wyrobu włoskich makaronów i pieczywa, a także – wprowadzonego na stałe do sycylijskiej kuchni, ale dopiero w czasach arabskiej dominacji – kuskusu (sycylijski cussusu), tradycyjnego w krajach Afryki Północnej. Z Turcji i krajów Bliskiego Wschodu pochodzi bulgur, którego produktem wyjściowym również jest pszenica twarda. Arabowie panujący na wyspie ponad dwieście lat, aż albo tylko, odcisnęli w sycylijskich kulinariach najsilniejsze bodaj piętno – aromatyczne i słodkie. Do dzisiaj wiele nazw potraw pochodzi z języka arabskiego. Dla osłody podajmy dla przykładu deser „cassata” – tort z serem ricotta – to arabskie quas’ta, oznaczające dużą okrągłą formę (np. tortownicę).

Czytaj dalej - strony: 1 2 3
 

Komentarze: brak

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Zobacz, gdzie to jest

Napiszmy razem przewodnik

Dlaczego otwarty? Bo jego pisanie nigdy się nie kończy... Bo może go pisać każdy, także Ty...

przyślij swój tekst i zdjęcia

Jak Wam się podoba?

Co Ci się podoba w Otwartym Przewodniku? Co denerwuje, drażni, przeszkadza? Jakie elementy rozwinąć, by było jeszcze ciekawiej?

Czekamy na Twoją opinię...
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!

Ta strona używa cookies. Można zmienić ich ustawienia w przeglądarce. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Cookies

..

Zamknij

Zamknij