Paryż
Sylwester od strony kuchni

Autor: Anna Derecki
W sklepach tłok, ludzie wychodzą z paczkami, pobrzękują butelki, tłok u fryzjerów i w perfumeriach. Wszędzie przedsmak Wielkiej Uczty. W piekarniach wyjątkowe pieczywo, ciasta, torty. Na targach egzotyczne owoce z całego świata.
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na Facebooku
lub na Google+
fot: Anna Derecki
Paryż. Sylwester od strony kuchni
Szanujący się Paryżanin ma swojego sprzedawcę serów, swojego sprzedawcę drobiu, ryb, swoją piekarnię, swoją kwiaciarnię – wszystko w dzielnicy w której mieszka.
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Ostatniego dnia grudnia, każda chwila pozwala obserwować gorączkowe przygotowania. W całym mieście widać (czuć) że zbliża się wyjątkowy moment.

W sklepach tłok, ludzie wychodzą z paczkami, pobrzękują butelki, tłok u fryzjerów i w perfumeriach. Wszędzie przedsmak Wielkiej Uczty. W piekarniach wyjątkowe pieczywo, ciasta, torty. Na targach egzotyczne owoce z całego świata. Królują owoce morza – homary, langusty, ostrygi, bez nich nie ma we Francji Sylwestra.

Sprzedawcy przygotowują wielkie, pięknie udekorowane i zapakowane tace morskich stworów, przeważnie zamówione kilka dni wcześniej, do odebrania w ostatniej chwili. Ostrygi kupuje się dwunastkami i otwiera specjalnym nożem, a to nie każdy potrafi. Panowie umiejący je otwierać, w okresach świątecznych, cieszą się dużym wzięciem i bywają czasem tylko dlatego dołączani do towarzystwa.

Sprzedaje się ogromną ilość drobiu – modne są ostatnio kapłony, ale będą też indyki, gęsi, kaczki, perliczki. Przysmakiem Francuzów jest też słynne foie gras – wątróbka tuczonych gęsi, która – paradoksalnie – nie obciąża organizmu nadmiarem złego cholesterolu.

Dla amatorów – tacki ślimaków, gotowe do wsunięcia do pieca. Ślimaki są już ugotowane, włożone ponownie do skorupek dopełnionych masłem z czosnkiem i pietruszką. Do jedzenia należy użyć szczypczyków oraz małego widelczyka. Sprzedawane są, podobnie jak ostrygi, dwunastkami, lub szóstkami.

Podczas wystawnego, eleganckiego posiłku obowiązuje taca serów, podawana przed słodkim deserem. Komponuje się ją samemu, a udekoruje ją sprzedawca serów. Szanujący się Paryżanin ma swojego sprzedawcę serów, swojego sprzedawcę drobiu, ryb, swoją piekarnię, swoją kwiaciarnię – wszystko w dzielnicy w której mieszka.

Bardzo ważnym elementem święta są wina, odpowiednio dobrane do dań. Białe do owoców morza, białe słodkie do foie gras, czerwone do mięs , nawet do drobiu, a hitem sylwestrowym jest oczywiście szampan. Aktualnie najbardziej wypada pić różowego szampana.

31 grudnia tłok w kwiaciarniach – kwiaty kupuje się by udekorować własne wnętrze lub żeby ofiarować je tym którzy nas zaprosili. Bukiety i kompozycje są tego dnia wyjątkowe.

Dodano: 27 grudnia 2009; Aktualizacja 10 marca 2012;

Zajrzyj na te strony:

Komentarze: brak

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Zobacz, gdzie to jest

Napiszmy razem przewodnik

Dlaczego otwarty? Bo jego pisanie nigdy się nie kończy... Bo może go pisać każdy, także Ty...

przyślij swój tekst i zdjęcia

Jak Wam się podoba?

Co Ci się podoba w Otwartym Przewodniku? Co denerwuje, drażni, przeszkadza? Jakie elementy rozwinąć, by było jeszcze ciekawiej?

Czekamy na Twoją opinię...
Obserwuj stronę na Google+
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!

Ta strona używa cookies. Można zmienić ich ustawienia w przeglądarce. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Cookies

..

Zamknij

Zamknij