Paryż
Sylwester od strony kuchni

Autor: Anna Derecki
W sklepach tłok, ludzie wychodzą z paczkami, pobrzękują butelki, tłok u fryzjerów i w perfumeriach. Wszędzie przedsmak Wielkiej Uczty. W piekarniach wyjątkowe pieczywo, ciasta, torty. Na targach egzotyczne owoce z całego świata.
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na Facebooku
lub na Google+
fot: Anna Derecki
Paryż. Sylwester od strony kuchni
Szanujący się Paryżanin ma swojego sprzedawcę serów, swojego sprzedawcę drobiu, ryb, swoją piekarnię, swoją kwiaciarnię – wszystko w dzielnicy w której mieszka.
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
  • Paryż. Sylwester od strony kuchni
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Ostatniego dnia grudnia Paryż ogarniają gorączkowe przygotowania. W całym mieście widać (czuć) że zbliża się wyjątkowy moment.

W sklepach tłok, ludzie wychodzą z paczkami, pobrzękują butelki, tłok u fryzjerów i w perfumeriach. Wszędzie przedsmak Wielkiej Uczty. W piekarniach wyjątkowe pieczywo, ciasta, torty. Na targach egzotyczne owoce z całego świata. Królują owoce morza – homary, langusty, ostrygi, bez nich nie ma we Francji Sylwestra.

Sprzedawcy przygotowują wielkie, pięknie udekorowane i zapakowane tace morskich stworów, przeważnie zamówione kilka dni wcześniej, do odebrania w ostatniej chwili. Ostrygi kupuje się dwunastkami i otwiera specjalnym nożem, a to nie każdy potrafi. Panowie umiejący je otwierać, w okresach świątecznych, cieszą się dużym wzięciem i bywają czasem tylko dlatego dołączani do towarzystwa.

Sprzedaje się ogromną ilość drobiu – modne są ostatnio kapłony, ale będą też indyki, gęsi, kaczki, perliczki. Przysmakiem Francuzów jest też słynne foie gras – wątróbka tuczonych gęsi, która – paradoksalnie – nie obciąża organizmu nadmiarem złego cholesterolu.

Dla amatorów – tacki ślimaków, gotowe do wsunięcia do pieca. Ślimaki są już ugotowane, włożone ponownie do skorupek dopełnionych masłem z czosnkiem i pietruszką. Do jedzenia należy użyć szczypczyków oraz małego widelczyka. Sprzedawane są, podobnie jak ostrygi, dwunastkami, lub szóstkami.

Podczas wystawnego, eleganckiego posiłku obowiązuje taca serów, podawana przed słodkim deserem. Komponuje się ją samemu, a udekoruje ją sprzedawca serów. Szanujący się Paryżanin ma swojego sprzedawcę serów, swojego sprzedawcę drobiu, ryb, swoją piekarnię, swoją kwiaciarnię – wszystko w dzielnicy w której mieszka.

Bardzo ważnym elementem święta są wina, odpowiednio dobrane do dań. Białe do owoców morza, białe słodkie do foie gras, czerwone do mięs , nawet do drobiu, a hitem sylwestrowym jest oczywiście szampan. Aktualnie najbardziej wypada pić różowego szampana.

Sylwester w Paryżu tłok w kwiaciarniach – kwiaty kupuje się by udekorować własne wnętrze lub żeby ofiarować je tym którzy nas zaprosili. Bukiety i kompozycje są tego dnia wyjątkowe.

Dodano: 27 grudnia 2009; Aktualizacja 10 marca 2019;
 

Komentarze: brak

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Zobacz, gdzie to jest

Napiszmy razem przewodnik

Dlaczego otwarty? Bo jego pisanie nigdy się nie kończy... Bo może go pisać każdy, także Ty...

przyślij swój tekst i zdjęcia

Jak Wam się podoba?

Co Ci się podoba w Otwartym Przewodniku? Co denerwuje, drażni, przeszkadza? Jakie elementy rozwinąć, by było jeszcze ciekawiej?

Czekamy na Twoją opinię...
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!

Ta strona używa cookies. Można zmienić ich ustawienia w przeglądarce. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Cookies

..

Zamknij

Zamknij