Rožnov pod Radhoštěm
Wielkanocne tradycje w Czechach

świąteczne obyczaje możemy poznać się w skansenach, na przykład w miejscowości Rožnov pod Radhoštěm na Morawach, który zaprasza od 15 do 17 kwietnia na malowanie pisanek, zdobienie pierniczków i inne atrakcje.
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na Facebooku
lub na Google+
fot: Jan Kolář (2), Jan Volejníček (1), CzechTorism (1)
Rožnov pod Radhoštěm. Wielkanocne tradycje w Czechach
Symboliczne smaganie dziewcząt i kobiet po nogach rózgami z gałązek wierzbowych, co ma podobno zapewnić młodość i zdrowie przez cały rok.
  • Rožnov pod Radhoštěm. Wielkanocne tradycje w Czechach
  • Rožnov pod Radhoštěm. Wielkanocne tradycje w Czechach
  • Rožnov pod Radhoštěm. Wielkanocne tradycje w Czechach
  • Rožnov pod Radhoštěm. Wielkanocne tradycje w Czechach

Świętom wielkanocnym w Czechach towarzyszy wiele zwyczajów i tradycji ludowych. Do najpopularniejszych należy tak zwana pomlazka w Poniedziałek Wielkanocny.

To symboliczne smaganie dziewcząt i kobiet po nogach rózgami z gałązek wierzbowych, co ma podobno zapewnić młodość i zdrowie przez cały rok. W wielu czeskich wioskach zachował się zwyczaj chodzenia od domu do domu z  drewnianymi kołatkami. Ich  dźwięk ma nawoływać wiernych do kościoła zamiast dzwonów, które milczą na znak żałoby od Wielkiego Czwartku (zwanego w Czechach Zielonym Czwartkiem) do Wielkiej Soboty (w Czechach zwanej Białą Sobotą).

Wielkanocne tradycje w Czechach możemy zapoznać się w skansenach, na przykład w miejscowości Rožnov pod Radhoštěm na Morawach, który zaprasza od 15 do 17 kwietnia na malowanie pisanek, zdobienie pierniczków i inne atrakcje.

Każda prawdziwa gospodyni przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe, w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, judasze – drożdżowe bułeczki natarte miodem czy boże łaski – ciasteczka posypane cukrem pudrem, podobne do naszych faworków. Bardzo popularne w całych Czechach jest także słodkie ciasto wielkanocne zwane mazancem. Podaje się je często zamiast chleba, pokrojone na kromki, posmarowane masłem, dżemem lub miodem. Polecamy spróbować!

Przepis na mazanca:

Składniki na 2 bochenki: 2 łyżki rumu, 60 g drożdzy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kg mąki krupczatki, 200 g masła, 100 g rodzynek, ½ łyżeczki soli, 4 żółtka, 200 g cukru kryształu, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 400 ml letniego mleka. Do ozdoby: cukier puder i płatki migdałowe. 1 jajko do natarcia ciasta.

Z drożdży, części mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotujemy zaczyn, który pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pozostałą mąkę, cukier, sól, rodzynki, skórkę z cytryny i cukier waniliowy wymieszamy, następnie dodamy żółtka, resztę mleka, rum, roztopione masło i zaczyn. Wyrobimy gładkie ciasto. Pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut. Ciasto podzielimy na dwie części, uformujemy bochenki, umieścimy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjemy ścierką i pozostawimy jeszcze na 15 minut. Następnie natrzemy oba bochenki roztrzepanym jajkiem, posypiemy migdałami i włożymy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 200°C. Następnie zmniejszymy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze około 30-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypiemy cukrem pudrem. Smacznego!

 

Komentarze: brak

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Zobacz, gdzie to jest

Napiszmy razem przewodnik

Dlaczego otwarty? Bo jego pisanie nigdy się nie kończy... Bo może go pisać każdy, także Ty...

przyślij swój tekst i zdjęcia

Jak Wam się podoba?

Co Ci się podoba w Otwartym Przewodniku? Co denerwuje, drażni, przeszkadza? Jakie elementy rozwinąć, by było jeszcze ciekawiej?

Czekamy na Twoją opinię...
Obserwuj stronę na Google+
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!

Ta strona używa cookies. Można zmienić ich ustawienia w przeglądarce. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Cookies

..

Zamknij

Zamknij