Ostatnio dodane artykuły z kategorii: Aktywnie

Obecnie Vis jest jednym z ulubionych miejsc wypoczynkowych. Tradycyjne budownictwo, przepiękna nie naruszona przyroda i ekologiczne rolnictwo to atuty tej wyspy. Mieszkańcy zajmują się rolnictwem, rybołówstwem i turystyką.

Ważnym dniem jest 6 grudnia, bo to dzień Świętego Mikołaja, a zarazem Dzień Miasta Komiža. Ten święty jest opiekunem podróżnych, marynarzy i rybaków. Każdego roku w tym dniu przed kościołem parafialnym Św. Mikołaja spala się ofiarny statek.

Wokół portu ulokowało się centrum miasta. Przy głównym deptaku jest wiele kawiarni, restauracji, sklepy spożywcze, targ owocowo-warzywny. Jest poczta, apteka, ambulatorium, kościół. Miasteczko zachwyca przepięknymi budynkami.

Plaża znajduje się około półtora kilometra od centrum miasta Bol. Niezalesiony odcinek plaży, charakterystyczny róg wchodzi bezpośrednio w morze i ma 150 metrów długości. Woda jest krystalicznie czysta o turkusowym zabarwieniu.

Jedną z miejscowości słynących z produkcji wina jest położona w środkowej części wyspy Smokvica. Oddalona jest od miasta Korčula o około 30 km. Tutaj znajduje się nowoczesna winiarnia, która produkuje wino Pošip.

Po wyspie nie poruszają się żadne pojazdy mechaniczne. Chcąc tu dłużej zabawić należy mieć ze sobą potrzebne rzeczy. Tu nic się nie kupi. Tylko w sezonie przy porcie na wyspie funkcjonuje mała restauracja.

Jaskinia znajduje się na wzgórzu ponad miastem, na wysokości 130 m n.p.m. Prowadzi tam turystyczny chodnik. Spacer jest bardzo przyjemny. Odsłaniająca się panorama miasta i zatoki jest ciekawa.

Kiedyś zrobiono tutaj odwiert i z głębokości około 500 metrów wytrysnęła na powierzchnię woda mineralna z lekkim zapachem siarki. Ma temperaturę 33 st. C. Miejscowi pogłębili teren wokół sztucznego źródła i zrobili naturalne kąpielisko.

Ludzie płacą o wiele więcej niż powinni, a zdecydowanie ma na to wpływ wysokość nad poziomem morza. Im wyżej, tym uczciwiej! A przecież, poza własnym sumieniem, nikt tak naprawdę nas nie sprawdza...

Jest to jedyna czeska zapora, do której turyści nie przyjeżdżają by się kąpać (bo to rezerwuar wody pitnej), lecz by oglądać tamę z budynkami. W 1960 r. wpisano ten zbiornik retencyjny, z uwagi na niezwykłą architekturę, na listę zabytków technicznych.

Napiszmy razem przewodnik

Dlaczego otwarty? Bo jego pisanie nigdy się nie kończy... Bo może go pisać każdy, także Ty...

przyślij swój tekst i zdjęcia

Jak Wam się podoba?

Co Ci się podoba w Otwartym Przewodniku? Co denerwuje, drażni, przeszkadza? Jakie elementy rozwinąć, by było jeszcze ciekawiej?

Czekamy na Twoją opinię...
Obserwuj stronę na Google+
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!

Ta strona używa cookies. Można zmienić ich ustawienia w przeglądarce. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Cookies

..

Zamknij