Czesi są rekordzistami w spożyciu piwa na głowę mieszkańca na świecie: 188,6 l rocznie. Chociaż w roku 2020 – covidowym – spożycie to spadło o 7 l/os. i było najniższe od 60 lat. Ale wszystko wraca do normy.
Miasto leżące na skrzyżowaniu szlaków handlowych jest wizytówką architektonicznego dziedzictwa chmielarskiego: oprócz magazynów, starych suszarni i pakowni znajdziemy tu szereg innych przykładów zabytkowej architektury industrialnej.
W Kersku i okolicach polecamy odwiedzić miejsca związane z pisarzem i jego twórczością. Możemy wybrać się na wycieczkę szlakiem mierzącym około 15 kilometrów, odpowiednim zarówno dla rowerzystów, jak i pieszych.
Browar to nie muzeum, warto sobie zafundować zwiedzanie razem z degustacją. Podstawowymi rodzajami piwa są lager, pszeniczne i stout. Wszystkie trzy otrzymały wcześniej tzw. piwnego Oskara, czyli o tytuł World Beer Award.
Rano czekając na śniadanie poszliśmy na spacer. Rzymskokatolicki kościół parafialny jest pod wezwaniem św. Pawła. Od niego wywodziła się kiedyś nazwa miejscowości Šempavel (święty Paweł).
W niewielkiej Górnej Frankonii, której stolicą jest Bayreuth, istnieje około 200 (!!!) browarów produkujących ponad tysiąc rodzajów piwa. Przy czym pod względem ich liczby na mieszkańca, region ten dzierży rekord świata.
Twórcą piwomatu był Martin Povýšil, właściciel małego browaru rodzinnego Ruprenz. Po przesunięciu dowodu osobistego przez czytnik, piwomat stwierdzał wiek konsumenta i jeżeli ten był pełnoletni, sprzedawał mu piwo za 20 Kč.
Trasa nieustannie rozrasta się, każdego roku powstają nowe minibrowary. Obecnie, oprócz słynnego browaru w Nošovicach, możemy odwiedzić między innymi browary w Kopřivnicy, Kozlovicach, Frýdku-Místku, Hukvaldach czy Vyšních Lhotách.
Ważną atrakcją jest tu stary browar św. Floriana. Browar ten działa od XIV wieku! Ma on również niewielkie muzeum oraz największą w kraju kolekcję czeskich pucharków do picia wody mineralnej.
Nowa epoka rozpoczęła się dopiero w roku 2013, kiedy to browar zyskał nowego właściciela. Odnowiono mury, sprowadzono nowe piwowarskie instalacje. Produkcję rozpoczęto rok temu, w końcu listopada 2014 roku.