Zázrivá
Tu są najlepsze serowe korbaczyki

Autor: Adam Gąsior
Jest tu restauracja, sklep z serami i mała sala, w które można przez cały dzień zobaczyć, jak wyrabia się różnego rodzaje sery, w tym oczywiście słynne korbaczyki. Po drugiej stronie stoi bacówka pasterska, gdzie rano można obejrzeć jak baca zdobywa mleko i robi sery.
fot: Adam Gąsior
Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
Skręcone w warkocze sery czyli korbaczyki (korbačik) są symbolem słowackiej kuchni.
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
  • Zázrivá. Tu są najlepsze serowe korbaczyki
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

To jeden z symboli kuchni słowackiej ? skręcone w warkocze sery czyli korbaczyki (korbačik). Są do kupienia we wszystkich sklepach, świetnie smakują z piwem i winem.

Najlepiej kupować je jednak u producenta. W Małej Fatrze najlepszym jest firma Syrex we wsi Zázrivá.

Restauracja, sklep, bacówka

To dla wielu grup turystycznych jeden z podstawowych punktów odwiedzin w Małej Fatrze. Ponad pięć kilometrów od Terchowej (Terchová), w stronę Zázrivy, znajduje się Salaš Zázrivá. To duży drewniany budynek, w którym mieści się restauracja i sklep z serami i mała sala, w które można przez cały dzień zobaczyć, jak wyrabia się różnego rodzaje sery, w tym oczywiście słynne korbaczyki. Po drugiej stronie stoi bacówka pasterska, gdzie rano można obejrzeć jak baca zdobywa mleko i robi sery.

Jak powstają serowe warkoczyki

Korbaczyki robi się z serowej masy parzonej. Najpierw trzeba zetrzeć na grube paski kilogramowy kawałek sera. Następnie starty ser wkłada się go do gorącej wody i ugniata, aż do uzyskania wielkiej gumiastej masy. Rozciąga się ją na długą taśmę i owija wokół ramki. Tę z kolei wsadza się do osolonej wody na trzy, cztery minuty a następnie tnie się ?taśmę” na 20-centymetrowe nitki. Te z kolei zaplata się na patyczku w warkocze. Oczywiście, z tej samej masy, robi się sery w różnych kształtach (wykładając masą drewniane formy). Salaš Zázrivá codziennieprodukuje korbaczyki z 30 kilogramów sera. Tyle mniej więcej sprzedaje się codziennie.

Warto wiedzieć

W restauracji można zamówić nie tylko sery, ale i dania kuchni słowackiej. A budynek stoi w pięknym miejscu. Z tarasu rozciąga się widok na skalisty Mały Rozsutec, na zalesione wzgórza Małej Fatry, na łąki. A po posiłku ? czas na zakupy. Korbaczyki występują w dwóch wersjach: solone i wędzone. Sprzedawane są w opakowaniach mniej więcej po 250 gramów.

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 15 września 2015; Aktualizacja 15 września 2017;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij