Poza obszar Naddniestrza z miejscowymi dokumentami nie można wyjechać, bo nigdzie nie są uznawane. Potrzebne są albo rosyjskie, o coraz bardziej ograniczonych możliwościach poruszania się, albo mołdawskie...
Lotnisko w Kiszyniowie leży na skrzyżowaniu szlaków komunikacyjnych wiodących między Azją oraz Europą i jest główną bramą wjazdową dla turystów z całego świata odwiedzających Mołdawię. Znajduje się zaledwie 13 km od centrum .
Jest to w Mołdawii jeden z najbardziej radosnych dni i świętuje go cały naród. I nic dziwnego, że Narodowy Dzień Wina ma tak doniosłą rangę, skoro jego produkcja ma w Mołdawii strategiczny charakter.
Festiwal odbywa się w wyjątkowej scenerii Orheiul Vechi, kulturowego i przyrodniczego rezerwatu, jednego z najpiękniejszych w Mołdawii. To zakole rzeki Rautu, która wyżłobiła w wapiennej skale amfiteatralne zagłębienie.
Rzeka Răut przypomina tu szeroki kanion w którym płynie meandrami, tworząc dwa spore cyple otoczone skalistymi zboczami. Jeden z nich stanowi dolinkę, drugi zaś górzysty i skalisty grzbiet. Tu było miasto i klasztor.
Twierdza porównywana jest, mocno na wyrost, z chocimską. Stoi podobnie jak tamta na prawym brzegu Dniestru, ma wysokie kamienne mury z czterema basztami, ale jest o wiele mniejsza i wewnątrz praktycznie pusta.
Przy głównej ulicy stoi kilkupiętrowy, duży gmach siedziby prezydenta Naddniestrza – były „Obkom” partii komunistycznej. A przed nim wysoki, wykuty w czerwonym marmurze, pomnik Lenina.
Kiszyniów został zrujnowany w rezultacie bombardowań. Ocalało kilka cennych budynków, odbudowano inne, ale większość miasta zapełniła architektura socrealistyczna. Ale jest dobrym punktem wypadowym do zwiedzania Mołdawii.
Podczas z górą godzinnego spaceru spotkałem zaledwie kilku przechodniów. Minęło mnie kilkanaście samochodów. A z lokali przy tej, przypomnę, głównej i reprezentacyjnej ulicy, czynny był tylko salon z automatami do gry...
Ta winnica tradycyjnie nazywana jest wzorem francuskich winiarzy „chateau”. A więc zajmuje się całym cyklem produkcji markowych win od winnicy, poprzez zbieranie winogron i ich przetwarzanie w wino, jego leżakowanie w beczkach oraz butelkowanie i sprzedaż.