Słowacja
Vianoce, czyli Boże Narodzenie

Nasi przodkowie, obchodzili ten wyjątkowy czas również w sposób, z którego emanowała specyficzna tajemniczość, charakterystyczna dla kontaktów z innego rodzaju istnieniami. Starym pogańskim zwyczajem było przywdziewanie masek...
fot: www.slovakia.travel
Słowacja. Vianoce, czyli Boże Narodzenie
Bardejowski rynek w przedświątecznej szacie
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Szopki i choinki

Symbolem Bożego Narodzenia były szopki oraz choinki. Bożonarodzeniowe drzewko, to współczesna forma prastarego ogólnoludzkiego symbolu życia i dobrobytu ? zieleni. Zwyczaj przynoszenia do domu i ozdabiania drzewka iglastego, przeniknął z austriackich oraz niemieckich miast już pod koniec XVIII, ale przede wszystkim w pierwszej połowie XIX wieku. Nawiązywał do znanego już zwyczaju ozdabiania domostw zielonymi gałązkami. Szopki jako symbol Bożego Narodzenia przedstawiają biblijną historię narodzin Jezusa. W środowisku ludowym występowały samodzielnie, albo jako scenografia do jasełek. Ich korzenie pochodzą z Włoch, a na terytorium dzisiejszej Słowacji przeniknęły w XVI wieku za pośrednictwem franciszkanów i jezuitów. Do ich uludowienia przyczyniły się przede wszystkim reformy Józefa II (1780). Jasełka należą do najbardziej ukształtowanych widowisk ludowego teatru.

Nić porozumienia

Przemiany świąt Bożego Narodzenia na tle historii, są częścią obecnych przemian w kulturze, wypływających ze zmian społeczno-ekonomicznej struktury, świadomości społecznej, ale również systemu wartości oraz warunków życia konkretnych grup społecznych. Dla Słowaków Boże Narodzenie jest żywą częścią dziedzictwa kulturowego i należy do jego pamięci historycznej. Jest nicią porozumienia międzyludzkiego.

Warto wiedzieć

Na Słowacji Wigilia (Štedrý večer), pierwszy dzień świąt i drugi dzień świąt są dniami wolnymi od pracy. W Wigilię od rana kobiety przygotowują potrawy wigilijne, mężczyźni i dzieci ubierają choinkę. W nawiązaniu do tradycji ludowej podczas wieczerzy wigilijnej spożywa się potrawy mączne, z roślin strączkowych, owoców, kapusty. Często podawany jest mak i czosnek. Na stole wigilijnym gości ryba, zupa z kwaśnej kapusty oraz opłatek – smarowany miodem i posypany siekanym czosnkiem. Znajdziemy tu również wypieki w postaci strucli z makiem i orzechami, ?pupance – bobaľky? – drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem oraz ?štedrák? ? przekładaniec z ciasta drożdżowego i różnych słodkich mas. Na stole nie może zabraknąć jabłek, suszonych śliwek i orzechów. Przy stole wigilijnym ustawiona jest choinka w pięknej szacie z różnobarwnych łańcuchów, lukrowanych pierniczków, posrebrzanych orzechów, albo z figurkami ze słomy i piernikami.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 29 listopada 2010; Aktualizacja 23 grudnia 2017;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij