Słowacja
Vianoce, czyli Boże Narodzenie

A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Szopki i choinki
Symbolem Bożego Narodzenia były szopki oraz choinki. Bożonarodzeniowe drzewko, to współczesna forma prastarego ogólnoludzkiego symbolu życia i dobrobytu ? zieleni. Zwyczaj przynoszenia do domu i ozdabiania drzewka iglastego, przeniknął z austriackich oraz niemieckich miast już pod koniec XVIII, ale przede wszystkim w pierwszej połowie XIX wieku. Nawiązywał do znanego już zwyczaju ozdabiania domostw zielonymi gałązkami. Szopki jako symbol Bożego Narodzenia przedstawiają biblijną historię narodzin Jezusa. W środowisku ludowym występowały samodzielnie, albo jako scenografia do jasełek. Ich korzenie pochodzą z Włoch, a na terytorium dzisiejszej Słowacji przeniknęły w XVI wieku za pośrednictwem franciszkanów i jezuitów. Do ich uludowienia przyczyniły się przede wszystkim reformy Józefa II (1780). Jasełka należą do najbardziej ukształtowanych widowisk ludowego teatru.
Nić porozumienia
Przemiany świąt Bożego Narodzenia na tle historii, są częścią obecnych przemian w kulturze, wypływających ze zmian społeczno-ekonomicznej struktury, świadomości społecznej, ale również systemu wartości oraz warunków życia konkretnych grup społecznych. Dla Słowaków Boże Narodzenie jest żywą częścią dziedzictwa kulturowego i należy do jego pamięci historycznej. Jest nicią porozumienia międzyludzkiego.
Warto wiedzieć
Na Słowacji Wigilia (Štedrý večer), pierwszy dzień świąt i drugi dzień świąt są dniami wolnymi od pracy. W Wigilię od rana kobiety przygotowują potrawy wigilijne, mężczyźni i dzieci ubierają choinkę. W nawiązaniu do tradycji ludowej podczas wieczerzy wigilijnej spożywa się potrawy mączne, z roślin strączkowych, owoców, kapusty. Często podawany jest mak i czosnek. Na stole wigilijnym gości ryba, zupa z kwaśnej kapusty oraz opłatek – smarowany miodem i posypany siekanym czosnkiem. Znajdziemy tu również wypieki w postaci strucli z makiem i orzechami, ?pupance – bobaľky? – drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem oraz ?štedrák? ? przekładaniec z ciasta drożdżowego i różnych słodkich mas. Na stole nie może zabraknąć jabłek, suszonych śliwek i orzechów. Przy stole wigilijnym ustawiona jest choinka w pięknej szacie z różnobarwnych łańcuchów, lukrowanych pierniczków, posrebrzanych orzechów, albo z figurkami ze słomy i piernikami.
Poczytaj więcej o okolicy:
Zajrzyj na te strony:
- autor jest dyrektorem Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce
Dodaj komentarz