Ayvalık
Ojczyzna tureckiej kanapki
Po południowej stronie zatoki Edremit (Morze Egejskie), naprzeciw starożytnego Assos, leży malownicze miasteczko Ayvalik. To 30-tysięczny nadmorski kurort, chętnie odwiedzany przez turystów, zwłaszcza tureckich.
Latem można stąd popłynąć promem na pobliską grecką wyspę Lesbos. W starej greckiej dzielnicy Ayvalik, można obejrzeć kościół Taksiyarhis, wybudowany w 1844 r. obecnie muzeum z ciekawą architekturą, niekompletnym ikonostasem i bogato zdobioną amboną oraz religijnymi freskami, a także ciekawe muzeum wszelkich pojazdów.
Za miastem znajduje się ładna plaża Sarmisakli. Ayvalık jest również miejscem atrakcyjnym dla nurków, ma krystalicznie czystą wodę, bogatą florę i faunę podwodną, a nawet rafę koralową, gdzie żyją czerwone korale szlachetne (Corallium rubrum). Łagodny klimat, wiatr i fale przyciągają też zwolenników windsurfingu i żeglowania.
Najsłynniejszą potrawą pochodzącą z miasteczka jest kanapka czyli Ayvalık tost. Tostowe pieczywo podawane jest z turecką kiełbasą (sucuk), serem, plasterkiem pomidora, ketchupem i majonezem. Pomimo niewyrafinowania jest to danie słynne na cały kraj, często podawane jako szybka przekąska w przydrożnych barach.
Warto wiedzieć
Naprzeciwko miasta leży spora wyspa Alibey Adasi nazywana też Cunda. Prowadzi na nią grobla i most. Na wzgórzu nad malowniczym miasteczkiem Cunda, obok kamiennego wiatraka z kawiarnią z pięknym widokiem na okolicę, stoi dawna grecka cerkiewka, w której urządzono bibliotekę. Na nabrzeże i do portu schodzi się wąskimi uliczkami wśród palm i bugenwilli. Wszędzie pełno kotów oraz kolorowych murali. Nadbrzeżne bary i tawerny w sezonie pełne są turystów, a z nabrzeża odpływają jachty i stateczki wycieczkowe. Urocze miejsce.











Dodaj komentarz