Ostatnio dodane artykuły z kategorii: smakołyki

Na Wielkanoc, obok ciast, mazanców, judaszy, baranków wielkanocnych i innych słodkich przysmaków, na stole królował rosół i pieczone mięso. W Poniedziałek Wielkanocny szykowano głównie dania z jajek...

W 1978 r. budynek przejęła warszawska ASP na ośrodek pracy twórczej i tak jest do dziś. Organizowane są tam przede wszystkim plenery, ale gdy ich nie ma można zanocować, też indywidualnie.

Wizyta w tej stadninie to nie tylko zwiedzanie stajni i przejażdżka bryczką. Moim zdaniem to był udany dzień. Mieliśmy coś dobrego dla ciała i ducha. Dobre jedzenie i trunki oraz świetny pokaz....   

Eliksir złożony z 27 ziół wynalazł ponoć w 1510 roku w opactwie benedyktyńskim w Fécamp włoski mnich i alchemik Dom Bernardo Vincelli. Receptura przez wieki była pilnie strzeżoną tajemnicą, aż podczas Wielkiej Rewolucji Francuskiej zaginęła.

Pieczona na ruszcie norymberska kiełbaska (nürnberger Rostbratwurst), zwana po tutejszemu też Wörschdla, jest kulinarnym symbolem miasta. Jej receptura, jako pierwsza w Europie, została objęta w 2003 roku unijną ochroną...

Karol Wojtyła urodził się 18 maja 1920 roku jako syn Karola i Emilii z domu Kaczorowskiej. Mieszkał w kamienicy stojącej przy ulicy Kościelnej 7. Dziś jest w niej Muzeum Domu Rodzinnego Jana Pawła II.

Jeszcze nie zaczęliśmy konsumpcji, kelner nam nalewa wino przez rurkę z karafki, a tu mnie jakaś kobieta chwyta za nadgarstek i odrywa od stołu. To tancerka ciągnie mnie na scenę. Dobrze, że już byłem po kieliszku palinki na odwagę...

Urokliwa i leżąca na uboczu miejskich uciech spokojna Skye jest miejscem, z którego młodzi uciekają, a społeczność stanowią głównie starsi. Miejsc noclegowych mało, co w naturalny sposób reguluje najazd turystów.

Podczas darmowych pokazów można zobaczyć jak produkowane są cukierki i lizaki w? 50 smakach, poczuć aromat unoszący się podczas produkcji i na koniec spróbować jeszcze ciepłego cukierka.

Kulczycki otworzył pierwszą wiedeńską kawiarnię przy ulicy Domgasse. Z początku jego napój nie miał powodzenia. Wszystko się zmieniło gdy kawę dla złagodzenia smaku zaczął mieszać z miodem lub dodawać do niej mleka.

Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!