Ostatnio dodane artykuły z kategorii: potrawy
Autorka: Anna Zaborska

Rzeka malowniczo meandruje tu wśród pól, winnic i lasów. Dlatego poprowadzony tutaj szlak krajoznawczo-kulinarny nazwano „Niech Cię Zakole”. Wersji jednodniowych wypraw jest kilka – moja trasa to Mennonicka Pętla Smaku.

Autorka: Anna Zaborska

Gdy byłam tu kiedyś dawno temu, wydawało mi się, że miejsce nie jest zbyt atrakcyjne. Cieszę się, że przyjechałam tu po latach – mogę z czystym sumieniem zmienić zdanie! Tu jest przepięknie!

Samce są większe od samic. Najpiękniejsze egzemplarze mają smoliście czarne lub stalowo ciemnoszare upierzenie z nielicznymi jasnymi piórami na podbrzuszu. I czerwone dzioby oraz nogi...

Autorka: Dorota Olendzka

Odkrywanie wspaniałej przyrody i kuchni, mocno związanej z tym, co dają jeziora, lasy, łąki ułatwi stworzony w 2021 roku szlak kulinarny „Mazury Zachodnie od Kuchni”. Skupia on wybrane restauracje z lokalnymi daniami.

Autorka: Anna Zaborska

Wystarczyły mi dwa dni by uznać, że Darłowo jest najpiękniejszym miastem w samym środku wybrzeża. Właśnie odbywał się pokaz latawców. Kolorowe ryby goniły olbrzymiego rekina, obok powiewało godło Darłowa i długie ogony smoków.

Autorka: Natalia Tomczyk

Nazwa „Łemkowie” pochodzi od często używanego przez nich słowa „łem”, które oznacza „tylko”. W innych rejonach – na Słowacji, Ukrainie nazywano ich Rusnakami czy Rusinami. Ich język to jedna z odmian ukraińskiego.

Autorka: Emilia Potocka

Śródziemnomorski klimat, turkusowe morze, malownicze uliczki, bogata historia i liczne zabytki a także przepyszna kuchnia sprawiają, że Bodrum jest jednym z najpopularniejszych kurortów w Turcji.

Etnograficzna część skansenu założonego w 1974 roku znajduje się obok stacji, w malowniczym terenie ze strumykami i zielenią. Przeniesiono tam zabytki ludowego budownictwa z wsi zatopionych podczas budowy zapory wodnej.

Wizyta w tej stadninie to nie tylko zwiedzanie stajni i przejażdżka bryczką. Moim zdaniem to był udany dzień. Mieliśmy coś dobrego dla ciała i ducha. Dobre jedzenie i trunki oraz świetny pokaz....   

Pizza neapolitańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO w grudniu 2017 r. Marzenie Włochów spełniło się po 8. latach zabiegów i promowania oraz – zebraniu w różnych krajach 2. milionów podpisów

Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!