Garczyn
Najstarsza w Polsce farma strusi

Samce są większe od samic. Najpiękniejsze egzemplarze mają smoliście czarne lub stalowo ciemnoszare upierzenie z nielicznymi jasnymi piórami na podbrzuszu. I czerwone dzioby oraz nogi...
fot: Cezary Rudziński
Garczyn. Najstarsza w Polsce farma strusi
Dojrzałe osobniki żyją na ogrodzonych wybiegach oraz w krytych, przewiewnych pomieszczeniach.

Najstarsza w Polsce, założona w 1993 roku, farma strusi afrykańskich jest na Kaszubach, w miejscowości Garczyn k. Kościerzyny w woj. pomorskim. Jest to nie tylko hodowla tych, największych obecnie na świecie ptaków – nielotów, ale także spora atrakcja turystyczna.

Współpracuje z Lokalną Organizacją Turystyczną „Serce Kaszub”, a w zakresie hodowlanym z Instytutem Genetyki i Hodowli. Odwiedzać ją można od połowy kwietnia do końca października, po kupieniu biletu. Turyści indywidualni mogą ją zwiedzać bez ograniczeń, grupy oprowadza przewodnik. Opowiada o strusiach i ich rodowodzie, a także właściwościach oraz pożytkach z tych ptaków. Dostarczają one cenionego, zdrowego, chociaż dosyć drogiego mięsa, a przede wszystkim jaj.

O piórach, bez których trudno sobie wyobrazić stroje tancerek kabaretów, a także cenionych skórach strusi, przewodnik nie wspomina. Widocznie nie one są artykułem sprzedawanym przez tę farmę osobno. Głównym jej „pożytkiem” są strusie jaja wykorzystywane w gastronomii i przemyśle spożywczym. Jedno, pod względem objętości stanowi równowartość około 25 jaj kurzych.

Jajecznica z trzech wystarczyła do nakarmienia, z chlebem, blisko 80-osobowej grupy warszawskich harcerzy oraz zaproszonej przez nich na obóz młodzieży ukraińskiej z opiekunami, której towarzyszyłem jako tłumacz. Farma, którą zwiedzaliśmy, położona jest w pięknej okolicy otoczonej lasem, z dala od miejskiego zgiełku, hałasu i…powietrza. Jej właściciele rozpoczęli hodowlę od 10 młodych strusi adaptując dla nich istniejąca oborę. W ciągu już niemal ćwierćwiecza farma rozwinęła się znacznie, do hodowanych obecnie około 300 strusi w różnym wieku.

Podczas zwiedzania można zobaczyć najmłodsze, wkrótce po wylęgnięciu się w inkubatorze po ponad 40 dniach. Są one początkowo karmione, do czasu aż potrafią same korzystać z dostarczonej im żywności. Żyją w osobnym pomieszczeniu, z wybiegiem. Podobnie starsze, w zależności od wieku, hodowane są w izolacji od innych. Dojrzałość rozrodczą osiągają po 2. latach, ale „pod nóż”, na mięso, idą roczne. Przede wszystkim samce, których w hodowli nie potrzeba zbyt wielu. Ich mięso w tym wieku jest najsmaczniejsze, a strusie nie wymagają już dalszego inwestowania w ich karmienie. Do rzeźni wywożone są, oczywiście, żywe.

Dojrzałe osobniki żyją na ogrodzonych wybiegach oraz w krytych, przewiewnych pomieszczeniach. Nie ogrzewanych w zimie, gdyż strusie afrykańskie znakomicie dostosowane są zarówno do upałów jak i mrozów do minus 40 stopni. Dożywają nawet 70 lat, a waga dorosłych wynosi od 100 do 150 kg, a wysokość od 2 do 2,8 m! Potrafią biec z prędkością 60 km/h.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 13 sierpnia 2022; Aktualizacja 17 września 2022;
 
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij