Garczyn
Najstarsza w Polsce farma strusi

Samce są większe od samic. Najpiękniejsze egzemplarze mają smoliście czarne lub stalowo ciemnoszare upierzenie z nielicznymi jasnymi piórami na podbrzuszu. I czerwone dzioby oraz nogi...
fot: Cezary Rudziński
Garczyn. Najstarsza w Polsce farma strusi
Dojrzałe osobniki żyją na ogrodzonych wybiegach oraz w krytych, przewiewnych pomieszczeniach.

Samce są większe od samic. Najpiękniejsze egzemplarze mają smoliście czarne lub stalowo ciemnoszare upierzenie z nielicznymi jasnymi piórami na podbrzuszu. I czerwone dzioby oraz nogi. Wszystkie są ciekawskie, wystawiają łebki na długich szyjach ponad ogrodzenia wybiegów. I trzeba uważać, gdyż twardymi dziobami chętnie „sprawdzają” czy stojący zbyt blisko człowiek nie jest czymś do zjedzenia. Warto też wiedzieć, że rozzłoszczony struś potrafi kopnąć nie gorzej niż koń.

W programie zwiedzania farma proponuje także dodatkowe atrakcje. Grupy zamawiające jajecznicę ze strusich jaj mogą obserwować, jak „wydobywa się” z nich zawartość. Wierci się wiertarką elektryczną otwór w najbardziej spiczastej części jaja. Bo skorupa jest bardzo twarda i wytrzymuje nawet silne uderzenie. Następnie przebija się wewnętrzną błonę specjalnym prętem, a następnie potrząsając jajem miesza się w nim żółtko i białko oraz wytrząsa do specjalnej misy zawartość. Z niej na gazowych patelniach robi się jajecznicę na maśle. Dodam, że ugotowanie strusiego jaja na twardo wymaga 1,5 godziny.

„Wydmuszki” po opróżnienia jaja na jajecznicę, często są malowane. Można je, obok innych pamiątek, kupić w kiosku będącym zarazem kasą. Pokryte są barwnymi wzorami ludowymi, czasami z tekstami w języku kaszubskim, motywami architektonicznymi itp.

Jajecznica ze strusiego jaja, z pokazem wiercenia i przygotowania – 100 zł. W barku można również zamówić „struśburgera” z mięsa tych ptaków. A oto tutejsze ceny „strusiny”: kiełbasa – 79 zł/kg, szynka – 110 zł/kg, pasztet 25 zł/kg, smalec (waga nie podana) z przyprawami 10 zł, bez 8 zł, mięso 99 zł/kg, jajo 60 zł. Dodam, że z informacji umieszczonych na tablicach stojących w różnych miejscach farmy można dowiedzieć się sporo o strusiach i „pożytkach” z nich. Np. że udziec strusia to 15-18 kg mięsa z kością. Polecany jest szczególnie pieczony, podawany w sosie grzybowym lub żurawinami i gruszką. Wystarczy dla około 50 osób na organizowanych tu także imprezach okolicznościowych.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 13 sierpnia 2022; Aktualizacja 17 września 2022;
 
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij