Ojców
O paniach, które hodują pstrągi

Wysiłek dzierżawczyń stawów oraz ich działalność na rzecz odrodzenia gatunku pstrąga ojcowskiego zostały docenione. W 2018 roku otrzymały one nagrodę Parlamentu Europejskiego „Najbardziej innowacyjna rolniczka Europy”.
fot: Cezary Rudziński
Ojców. O paniach, które hodują pstrągi
Stawy ziemne z bogactwem owadów dostarczają pstrągom zbilansowanego pokarmu.
  • Ojców. O paniach, które hodują pstrągi
  • Ojców. O paniach, które hodują pstrągi
  • Ojców. O paniach, które hodują pstrągi

Od niedawna w Ojcowskim Parku Narodowym jest jeszcze jedna atrakcja. Gospodarstwo Rybackie „Pstrąg Ojcowski”.

Jedyne gospodarstwo tego rodzaju na terenie któregokolwiek z europejskich parków narodowych. Obok działalności hodowlano – gastronomicznej zajmuje się odradzaniem i rozwojem tego gatunku pstrągów. Jego hodowla tu sięga lat 30. XX w., kiedy na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej powstała u wylotu Doliny Sąspowskiej pstrągarnia, w której było co najmniej 13 stawów. Działała ona również w latach II wojny światowej.

Po upaństwowieniu w 1945 r. przejęło ją Nadleśnictwo Ojców. W latach 1970-86 hodowlą pstrągów zajmowało się Zjednoczenie Przedsiębiorstw Rybackich w Krakowie, a następnie Ojcowski Park Narodowy. Zaprzestano jej w roku 1993. W 2014 roku nieużywane stawy przeznaczone do naturalizacji objęła w dzierżawę Magda Węgiel z córką Agnieszką Sendor. To one oprowadzają nas po swoim gospodarstwie i opowiadają jak odbudowuje się gatunek i hoduje ojcowskiego pstrąga potokowego w warunkach parku narodowego. Gospodarstwo dysponuje siedmioma stawami hodowlanymi z bieżącą wodą oraz dużym stawem rekreacyjnym „Beata” z częścią wypoczynkową i gastronomiczną.

Stawy ziemne z bogactwem owadów dostarczają pstrągom zbilansowanego pokarmu. Karmione są one również najlepszą dla nich paszą bez środków hormonalnych i antybiotyków. Narybek, w zależności od wieku i liczebności, przenoszony jest między stawami. Wykorzystywany jest w tym celu tradycyjny sprzęt: sieci i kasaki do odłowu ryb oraz drewniane szczypce. Ze względu na wymogi OPN i ze względów krajobrazowych odtworzono też naturalne mnichy drewniane. Przepływ wody przez stawy jest regulowany i nadzorowany.

Wysiłek dzierżawczyń stawów i Gospodarstwa Rybackiego „Pstrąg Ojcowski” oraz ich działalność na rzecz odrodzenia i zachowania gatunku pstrąga ojcowskiego zostały docenione także w świecie. W 2018 roku otrzymały one nagrodę Parlamentu Europejskiego „Najbardziej innowacyjna rolniczka Europy”. Wyróżnione zostały też kilkoma innymi prestiżowymi nagrodami krajowymi. Staw „Beata” jest w sezonie letnim popularnym miejscem relaksu i wypoczynku. A serwowane w restauracji nad nim pstrągi wędzone na gorąco, z dodatkami, to niebo w gębie.

Dodam, że to Gospodarstwo Rybackie szczyci się także Jurajskimi Certyfikatami Jakości w kategoriach: atrakcje turystyczne oraz produkty spożywcze i rzemieślnicze.

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 29 listopada 2024; Aktualizacja 30 listopada 2024;
 

Komentarze: 1

    Waldemar, 1 grudnia 2024 @ 12:03

    Znany jest pstrąg ojcowski .
    W roku 2017 tu go mogłeś skosztować .

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij