Kapadocja
Smak miejsca, czyli kulinarne tradycje
Kapadocja to region absolutnie wyjątkowy – słynie z niezwykłych form skalnych, lotów balonem o wschodzie słońca, hoteli wykutych w skałach oraz podziemnych miast, w których przed wiekami schronienie znajdowali pierwsi chrześcijanie.
Tylko w 2024 roku muzea i stanowiska archeologiczne Kapadocji odwiedziło ponad 4,37 mln turystów, co umocniło jej pozycję jednego z najważniejszych kulturalnych kierunków Turcji. Najbardziej rozpoznawalna atrakcja regionu – loty balonem – pobiła historyczny rekord: w ubiegłym roku w niebo wzniosło się 933 tys. osób.
Jednak poza niezwykłymi krajobrazami Kapadocja kryje jeszcze jeden skarb – wyjątkową tradycję kulinarną, zakorzenioną w tureckich i anatolijskich smakach oraz lokalnym terroir, czyli „smaku miejsca” – unikalnego połączenia warunków naturalnych i ludzkiego doświadczenia, które sprawiają, że produkt z danego regionu jest niepowtarzalny. Niedawno ta unikalna kultura kulinarna została wyróżniona przez przewodnik Michelin.
Testi kebabı i inne specjały
Podstawą kulinarnej przygody w Kapadocji jest bogactwo mięsnych dań, które serwują niemal w każdej restauracji. Wyobraź sobie: siedzisz przy stole, a kelner przynosi rozżarzony gliniany dzbanek. Tuż przy Tobie rozbija go specjalnym narzędziem, a ze środka wypływa aromatyczne danie, które powoli dusiło się przez wiele godzin. To testi kebabı – potrawa nazwana od naczynia, w którym jest przyrządzana.
Testi kebabı oraz inne mięsa pieczone w tradycyjnych piecach tandoor (tur. tandır) to uczta dla oczu i podniebienia. Kolejnym kulinarnym symbolem regionu są słynne mantı z Kayseri – maleńkie pierożki tak drobne, że 40 z nich mieści się na jednej łyżce. Podaje się je z jogurtem i roztopionym masłem doprawionym mieszanką tureckich przypraw. Pozostaje tylko delektować się każdym kęsem.
I to wcale nie koniec…
Jeśli masz ochotę na zupę, spróbuj tarhany z Ürgüp – wyjątkowej wersji zupy tarhana przygotowywanej z jogurtu, grubo tłoczonej pszenicy zwanej yarma i ciecierzycy – albo aromatycznej zupy tandır, gotowanej w tradycyjnych piecach tandoor.
Wśród lokalnych specjałów znajdziesz także kayısı yahnisi – połączenie suszonych moreli i mięsa duszonych na piecu opalanym drewnem; zerdeli pilav – pachnące danie z ryżu, z dodatkiem melasy winogronowej, migdałów i rodzynków; faszerowane pigwy z mięsem mielonym, orzechami i przyprawami; czy ağpakla – gulasz z białej fasoli i delikatnego mięsa, gotowany w glinianym naczyniu.
Miłośnicy słodkości również znajdą coś dla siebie: od incir yağlaması (fig przyrządzanych na maśle), przez deser z dyni, köftür – rodzaj tureckiego rachatłukum (tur. lokum), czyli galaretki z dodatkiem winogron, po kuru kaymak (suszoną śmietankę) z organicznym miodem oraz dolaz – chałwę z mąki i masła.
Jest jednak jeden deser, którego nie trzeba przedstawiać. Tak, to baklawa (tur. baklava). A w Kapadocji warto spróbować Damat Baklava, baklawy w stylu Ürgüp – równie niezapomnianej, jak jej sceneria.
Tutejsze wina
Produkcja wina w tym regionie ma tradycje sięgające czasów pierwszych chrześcijańskich mnichów, co łatwo zrozumieć, odwiedzając podziemne miasta i wczesnochrześcijańskie kościoły. Obfitość słońca i żyzne, wulkaniczne gleby tworzą idealne warunki do uprawy winorośli.
Wśród lokalnych odmian znajdują się Öküzgözü, Kalecik Karası, Boğazkere i Narince, a także najsłynniejsza – Emir – białe wino o świeżym aromacie i mineralnym sznycie będące wizytówką Kapadocji.











Dodaj komentarz