Morawy
Na świętomarcińskie wino

Czesi od 11 listopada piją młode wino świętomarcińskie. Wina te są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i mogą zawierać małe ilości dwutlenku węgla. Podaje się je z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami.
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na FacebookuPolub ten wpis na FacebookuPolub wpis na Facebooku
Sprawdź nasz Instagram
fot: CzechTourism
Morawy. Na świętomarcińskie wino
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Degustacja młodych win należy do tradycyjnych rytuałów miłośników wina. Próbowanie pierwszych młodych win, od dawien dawna w Czechach rozpoczynano na św. Marcina (11.11).

Podobnie jak Francuzi piją swoje Beaujolais Nouveau, Czesi od 11 listopada piją młode wino świętomarcińskie. Wina te są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i mogą zawierać małe ilości dwutlenku węgla. Podaje się je z  tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone do pieczonej gęsi z czerwoną i białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego i różowego znawcy polecają pieczonego kurczaka z nadzieniem. Młode wina sprzedawane są do świąt Bożego Narodzenia. Ich wprowadzaniu towarzyszą barwne imprezy folklorystyczne, które najczęściej zaczynają się 11.11 o godz. 11.

Na Morawach Południowych warto odwiedzić:

* Mikulov
* Valtice
* Brno

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 2 listopada 2010; Aktualizacja 7 czerwca 2020;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij