Morawy
Na wino w dzień św. Marcina
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Degustacja młodych win należy do tradycyjnych rytuałów miłośników wina. Próbowanie pierwszych młodych win, od dawien dawna w Czechach i na Morawach rozpoczynano na św. Marcina (11.11).
Podobnie jak Francuzi piją swoje Beaujolais Nouveau, Czesi od 11 listopada piją młode wino świętomarcińskie. Wina te są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i mogą zawierać małe ilości dwutlenku węgla. Podaje się je z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone do pieczonej gęsi z czerwoną i białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego i różowego znawcy polecają pieczonego kurczaka z nadzieniem. Młode wina sprzedawane są do świąt Bożego Narodzenia. Ich wprowadzaniu towarzyszą barwne imprezy folklorystyczne, które najczęściej zaczynają się 11.11 o godz. 11.
Na Morawach Południowych warto odwiedzić w dzień św. Marcina: Mikulov, Valtice, Brno.
Dodaj komentarz