Chargé
Rodzinna winnica ma już 500 lat

A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
W dolinie Loary, trzy kilometry od Amboise, gdzie stoi jeden z zamków królewskich ? ukochany ?dom? Franciszka I, w miejscowości Chargé, trafić można do winnicy, którą od pięciuset lat uprawia rodzina Plou.
Założyli winnicę w 1508 roku, przez wieki przechodziła z ojca na syna, dziś panów jest trzech: ojciec i dwaj synowie, ale na świecie są już mali następcy? Plou są producentami niezależnymi, sami winnicę uprawiają, sami zbierają winogrona, produkują wino i sami je sprzedają. Stale zatrudniają dziewięć osób, dodatkowych pracowników przyjmują na okres winobrania. 80 ha winnicy pozwala wyprodukować rocznie 400 tysięcy litrów wina. Domenę można zwiedzić i kupić wina na miejscu. Wybór jest szeroki: czerwone ? szczepy Gamay, Cabernet i Malbec, różowe z Cabernet i Gamay oraz białe ze szczepów Chenin, Sauvignon, Chardonnay.
Wino z doliny Loary nie należy do tych, które się długo starzeją, pije się je od razu, po roku do pięciu lat, niektóre tylko odmiany mogą leżakować do 10 lub 15 lat. Sok z winogron zamienia się w wino w kadziach z inoxu (podobnie jak w przypadku mleka są najbardziej neutralnym naczyniem, nie narzucającym ani smaku, ani zapachu). Żeby dodać winom ich osobistego charakteru, przelewa się je do beczek, w których starzeją się około roku w pieczarach wydrążonych w wapiennej skale zwanej tufit. Część winnicy rośnie nad grotami, które naturalnie istnieją wzdłuż brzegów Loary.
W małych beczkach z dębiny dojrzewa wino, które ma potem zdecydowany smak z wyraźnym dębowym aromatem. W wielkich 200-litrowych beczkach wino nabiera raczej przyjemnego smaku owoców. Beczki są produkowane we Francji, a po sześciu latach użytkowania sprzedawane do Portugalii, gdzie leżakować w nich bedą teraz wina porto. Podobno stamtąd wędrują do producentów whisky?
Rodzina Plou produkuje też wina musujące, tzw. metodą tradycyjną lub ?szampańską?, bo nazwę ?szampan? mogą nosić tylko wina musujące z Szampanii. Do win musujących dodaje się fermentu, który tworzy bąbelki ? ?bulles?. Pod koniec fermentacji trzeba przekręcać butelki o 1/4 obrotu kilka razy dziennie oraz odwracać butelkę coraz bardziej szyjką w dół. Po co? By w szyjce zebrać tworzący się osad. Potem, aby osadu się pozbyć, zamraża się butelki w temperaturze ? 20°C na 7 minut, otwiera kapsel, którym są zamknięte. Wtedy zamrożoną część wyskakuje pod ciśnieniem, dolewa się brakujące wino i korkuje, zamykając korek drucianą osłoną ? oczywiście.
Witam.
Czy mogłaby Pani polecić inne klimatyczne winnice znajdujące się w tej części doliny Loary ?
Wybieramy się latem ze znajomymi na rowery w okolice Tours, Orleans, Chateauroux a degustacja wina sprawia nam frajdę, ale póki co, nie jest celem samym w sobie.
Pozdrawiam serdecznie.
Podam w najblizszych dniach inne adresy i umieszcze kilka rad.
Rowerami w Dolinie Loary to swietny pomysl, bedziecie zachwyceni….
Pozdrawiam,
Anka
Byłem i wino piłem. Polecam i pozdrawiam