Chargé
Rodzinna winnica ma już 500 lat

Autorka: Anna Derecki
Rodzina Plou założyła winnicę w 1508 roku. Przez wieki przechodziła ona z ojca na syna. Plou są producentami niezależnymi, sami winnicę uprawiają, sami zbierają winogrona, produkują wino i sami je sprzedają.
fot: Anna Derecki
Chargé. Rodzinna winnica ma już 500 lat
W małych beczkach z dębiny dojrzewa wino, które ma potem zdecydowany smak z wyraźnym dębowym aromatem. W wielkich 200-litrowych beczkach wino nabiera raczej przyjemnego smaku owoców.
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Polskiemu podniebieniu bardzo odpowiada wino słodkie (moelleux), najdroższe ze wszystkich, gdyż winogrona z których powstaje zbiera się całkowicie ręcznie, po pierwszych przymrozkach i gdy winogrona zostają zaatakowane przez grzyb o łacińskiej nazwie botritys cinerea zwany szlachetną pleśnią ? pourriture noble. Podobne, ?spleśniałe?  wina, znajdziemy w innych regionach Francji, w Niemczech, Austrii  i oczywiscie w piwnicach Tokaju na Wegrzech.

Załączam zdjęcia typowej degustacji grupowej, ale degustować może każdy również indywidulanie, a wieczorem ?próbują? wina sąsiedzi, taki tu już zwyczaj, wpadają na mały aperitif przed kolacją we własnym domu.

Dla przypomnienia, co z czym się pije:

czerwone, lekkie wina (Gamay) z  letnimi daniami, wędlinami, białym mięsem i serami
wina cięższe (mieszanka trzech szczepów) z dziczyzną, serami, grillowanym mięsem
lżejsze wina powinny mieć temperaturę pokojową ? 16°C, cięższe około 20°C
różowe wytrawne, schłodzone do 8°,10°C  podaje się do wszystkiego latem, świetne do grilla na działce, chinskiej kuchni czy sałatek
różowe półsłodkie na aperitif i z deserami
z deserami też pije się białe lub różowe wina z bąbelkami, a białe wytrawne towarzyszą rybom i owocom morza, Chardonnay raczej wędlinom i serom
białe wino słodkawe (panowie Plou nie akceptują określenia: słodkie) tradycyjnie najlepiej pasuje do foie gras, czyli wątróbek tuczonych gęsi, ale świetnie się je popija bez niczego, by sobie poprawic samopoczucie

Tak robiono zawsze. Nad brzegiem Loary, królowej rzek francuskich, pijali te wina książęta, magnaci, sam król, ale i prosty lud, który przez wieki ładował beczki wina na statki by przez port w Nantes płynęły w świat?

Adres winnicy:

Plou & Fils
26, rue du Général de Gaulle
37530 Chargé
www.plouetfils.com

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 12 lutego 2011; Aktualizacja 7 czerwca 2020;

Komentarze: 3

    JacDom, 13 marca 2011 @ 08:27

    Witam.
    Czy mogłaby Pani polecić inne klimatyczne winnice znajdujące się w tej części doliny Loary ?
    Wybieramy się latem ze znajomymi na rowery w okolice Tours, Orleans, Chateauroux a degustacja wina sprawia nam frajdę, ale póki co, nie jest celem samym w sobie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Anka, 13 marca 2011 @ 21:27

    Podam w najblizszych dniach inne adresy i umieszcze kilka rad.
    Rowerami w Dolinie Loary to swietny pomysl, bedziecie zachwyceni….
    Pozdrawiam,
    Anka

    Jangcy, 13 lipca 2013 @ 07:48

    Byłem i wino piłem. Polecam i pozdrawiam

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij