Bobolice
Królewska twierdza odbudowana
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Królewski Zamek Bobolice to leżąca na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej twierdza zbudowana w połowie XIV wieku przez Kazimierza Wielkiego.
Należał on do systemu umocnień zwanych Orlimi Gniazdami, które chroniły zachodnią granicę państwa od strony Śląska. W ciągu wieków zamek wielokrotnie zmieniał właścicieli, jednak od XV wieku pozostaje nieprzerwanie w rękach prywatnych.
Od Kazimierza do potopu
Zamek Bobolice mocno ucierpiał na skutek kilkukrotnych oblężeń m.in. w 1587 roku kiedy zdobył go pretendujący do polskiego tronu arcyksiążę Maksymilian Habsburg. Najbardziej dramatyczny okazał się jednak dla niego potop szwedzki, od czasu którego systematycznie popadał w ruinę. Gdy w 1683 r. król Jan III Sobieski w drodze do Krakowa – miejsca koncentracji wojsk polskich przed odsieczą wiedeńską – zatrzymał się na Zamku Bobolice, jego orszak musiał nocować w namiocie. Pomimo swego dość kiepskiego stanu, warownia była użytkowana jeszcze w wieku XVIII.
Tuzin lat odbudowy
Pod koniec wieku XX, rodzina Laseckich – obecnych właścicieli zamku, podjęła wyzwanie uratowania tego pięknego zabytku przed całkowitą zagładą. Na zlecenie przedstawicieli rodziny: senatora Jarosława W. Laseckiego i jego brata Dariusza Laseckiego, przy pomocy najlepszych polskich naukowców i ekspertów, przeprowadzono prace archeologiczne, zabezpieczające i rekonstrukcyjne, mające na celu uratowanie tego zabytku o narodowym znaczeniu. Trwające ponad 12 lat prace rekonstrukcyjne dobiegły końca w roku 2011, a zamek powrócił do stanu swojej dawnej świetności.
Pod murami
Zamek został udostępniony turystom. Obecnie w jego murach powstaje muzeum oraz centrum obsługi ruchu turystycznego. U podnóża zamku zlokalizowane są hotel oraz restauracja specjalizująca się w tradycyjnej, jurajskiej kuchni. Pod jego murami znajduje się także „Popas rycerski” – miejsce, w którym można odpocząć, zorganizować rodzinny piknik, a także posilić się przygotowywanymi tu potrawami.
Dodaj komentarz