Erimi
Muzeum cypryjskiego wina
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Według naukowców włoskich Cypryjczycy produkowali wino półtora tysiąca lat wcześniej niż starożytni Grecy. Archeolodzy pracujący w okolicy Pyrgos na południowym Cyprze odkopali dwa dzbanki z czwartego tysiąclecia p.n.e. Kształtem przypominają one rzymskie amfory i mogły pomieścić do 25 l wina.
Znaleziono na ich dnie ślady po winogronach. Podobnie jak w osiemnastu innych wazach odnalezionych w okolicach Erimi w latach trzydziestych XX wieku.
Najsłynniejszym winem cypryjskim jest słodka Commandaria. Wytwarzana jest z czerwonych gron Mavro i Xynisteri, których plantacje znajdują się w pobliżu miasta Kolossi. W czasach antycznych zwana była Cyprus Mama, czyli cypryjska matka. Produkcją Commandarii zajmowali się templariusze a potem joannici. Commandaria jest najstarszą zarejestrowaną marką wina na świecie.
W wiosce Erimi leżącej przy starej drodze prowadzącej z Limassol do Pafos założono muzeum wina. To idealne miejsce, jeśli weźmiemy pod uwagę bliskość wspomnianego zamku Kolossi – centrum produkcji Commandarii. Malutki domek (podjazd dla niepełnosprawnych) mieści niewielką ekspozycję. Są tu tablice pokazujące rozwój winiarstwa na wyspie od starożytności przez wieki średnie i zasięg występowania poszczególnych szczepów oraz dokumenty, naczynia i przyrządy do produkcji wina pochodzące z prywatnej kolekcji Anastazji Guy. Zwiedzający mogą obejrzeć krótki film o historii wina na Cyprze oraz wziąć udział w degustacji. Degustowane wina oczywiście można potem kupić w muzealnym sklepiku.
Dodaj komentarz