Kobyli
Wetlińskie zielone… wino z Kobyły

Ta średniej wielkości winnica na Morawach, której tradycja sięga XIII wieku, reklamuje się śmiesznie brzmiącym hasłem „Vino z Kobyli”. Jej siedziba znajduje się bowiem w miejscowości, której nazwa w tłumaczeniu znaczy Kobyły.
fot: Cezary Rudziński
Kobyli. Wetlińskie zielone… wino z Kobyły
Wina produkuje zarówno w najnowszej technologii, z procesem fermentacyjnym w wielkich zbiornikach ze stali nierdzewnej sterowanym komputerowo, jak i w sprawdzonej fermentacji tradycyjnej.
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Na Morawach są duże i małe winnice. Do zakładów średniej wielkości, które miałem przyjemność odwiedzić, należy spółka akcyjna Patria Kobyli. Reklamuje się ona, nieco śmiesznie brzmiącym po polsku hasłem Vino z Kobyli. Jej siedziba znajduje się bowiem w miejscowości, której nazwa w tłumaczeniu z czeskiego znaczy Kobyły.

Spółka, której udziałowcami są rolnicy ? posiadacze łącznie 152 ha winnic, wytwarza około milion litrów win tylko dla gastronomii wyższej kategorii oraz winotek. Wina produkuje zarówno w najnowszej technologii, z procesem fermentacyjnym w wielkich zbiornikach ze stali nierdzewnej sterowanym komputerowo, jak i w sprawdzonej fermentacji tradycyjnej.

Warto wiedzieć

Kobyli to także stara miejscowość winiarska, z tradycją pisaną od XIII w. Ale krzewy winne przywiezione do niej zostały już w IV w przez stacjonujący w okolicy legion rzymski. Spółka oferuje, także w informatorze po polsku, 10 rodzajów win. Są to między innymi Wetlińskie zielone, Rulandskie białe, Sauvignon, Muszkat Morawski, Tramin Czerwony, Frankovka, Niebieski Portugal, Cabernet Sauvignon z późnych zbiorów, Rulandzkie niebieskie oraz rewelacyjne, słodkie wino lodowe Wetlińskie zielone, rocznik 2004, do którego grona zbierano 21 i 22 grudnia 2004 roku o godz. 4 rano w temperaturze minus 9 stopni Celsjusza. Winnica szczyci się srebrnym medalem uzyskanym na targach winiarskich w Brnie w 2006 roku za czerwone wino Cabernet Sauvignon.

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 18 kwietnia 2011; Aktualizacja 4 listopada 2018;

Komentarze: 2

    Henryk, 22 maja 2013 @ 18:48

    Jeśli wetlińskie i zielone – to zapewne jest i czerwone, jeśli grudniowe – to może i wczesniejsze też…? A jak smakuje to zielone? Mocno kwasowe?

    wędrowiec, 24 maja 2013 @ 21:47

    Zielone to wino młode, ale raczej nie wcześniejsze niż grudniowe. Owszem, na ogół wytrawne, można powiedzieć – kwasowe.Ale nie kwachowate. Bardzo popularne też w Austrii, nie tylko w Czechach. Generalnie polecam na popitkę do obiadu albo samo w sobie w upalne dni…

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij