Bayreuth
Browar z księgi Guinnessa
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Zwiedzanie tego kompleksu przy Kulmbacher Strasse 40 najlepiej odbywać z miejscową przewodniczką. Zgromadzono w nim niezliczoną ilość eksponatów dotyczących niemieckiego browarnictwa z różnych okresów historycznych. Z reguły są one czynne, lub gotowe do użycia, co pozwala zapoznać się z procesami warzenia, zarówno na skalę rzemieślniczą, jak i przemysłową.
Tysiące przedmiotów
Są tu kadzie miedziane, a z nowoczesnych ? ze stali nierdzewnej, gdzie procesy sterowane są elektronicznie. A także narzędzia służące do wyrobu i naprawy drewnianych beczek oraz wiele innych detali. Poza obszerną częścią techniczno-produkcyjną, w muzeum tym znajduje wielka kolekcja około 400 starych, emaliowanych szyldów niemieckich browarów i piwiarni, a także ponad 5500 kufli i szklanek do piwa. Jest też obszerna prezentacja ceramicznych i metalowych talerzyków i talerzy, często pięknie zdobionych, a wśród nich nagrody na wystawach z degustacjami piw. Oczywiście nie brak również starych beczek do piwa, szklanych butelek z różnych browarów i okresów oraz innych akcesoriów piwiarskich.
Po zwiedzaniu odbywa się, jak już wspomniałem, degustacja w browarnianej restauracji, z objaśnieniami przewodniczki. Ten ogromny lokal, mimo środka tygodnia, okazał się wypełniony niemal po brzegi, a kelnerki i kelnerzy podający piwo zwijali się jak w ukropie. Przed każdym z uczestników degustacji postawili długą, wąską deskę z pięcioma szklankami, chyba po 120 g. każda, oraz długi papierowy pasek z informacją o rodzajach i gatunkach degustowanego piwa. Ku mojemu zaskoczeniu żadne z tych piw nie smakowało mi, niektóre tak dalece, że odstawiałem je po pierwszym łyczku! Ale już podane do kolacji jasne Lagerbier okazało się znakomite.
Pierwszy wśród wielu
Wybór piw w maiselowskiej restauracji Liebesbier jest ogromy. Do wyboru goście mają ich sto gatunków i rodzajów, z czego 21 serwowanych jest z beczek, pozostałe w butelkach. Oczywiście karta dań też pozwala na duży wybór potraw i przekąsek. Maisel?s Bier-Erlebnis-Welt jest najsłynniejszym browarem zarówno w Bayreuth, jak i w całych Niemczech.
Usiłują z nim konkurować, znajdujące się przy tej samej ulicy, tylko 20 numerów dalej, ?Bayruther Katakomben? czyli Bayruckie Katakumby piwne. Pod centrum miasta wydrążono bowiem przed wiekami (a obecnie można je zwiedzać) tunele i piwnice, w których leżakują beczki z piwem. Zaś miejscowe restauracje serwują własne rodzaje piw.
Dodaj komentarz