Velké Popovice
Browar z żywym kozłem w zagrodzie

Ciekawym pomysłem są browarniane kursy nalewania piwa. Uzyskanie jego właściwego smaku i pianki w kuflu nie jest, jak się okazuje, takie proste. Nauka w tej, jak nazywa się ona po czesku, „Kozlova škola čepování piva” trwa 180 minut i kosztuje 350 koron (około 60 zł) od osoby.
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na FacebookuPolub ten wpis na FacebookuPolub wpis na Facebooku
Sprawdź nasz Instagram
fot: Cezary Rudziński
Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
Wielkopopowicki browar warzy cztery gatunki piwa: Kozel Jasny, Czarny, 11 i Premium.
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
  • Velké Popovice. Browar z żywym kozłem w zagrodzie
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Położone 24 km na południowy wschód od Pragi niespełna trzytysięczne miasteczko Wielkie Popowice (Velké Popovice) słynie z istniejącego od 1874 roku browaru.

Warzy on piwo najlepiej obecnie sprzedające się w świecie. Lepiej, według tutejszej przewodniczki powołującej się na statystykę, niż najbardziej chyba znany pilzner. Przy czym browar ten ma sławną, żywą maskotkę ? kozła, którego wizerunek jest na każdej butelce   piwa oraz ciekawą promocję marki. Ale po kolei.

Stare tradycje warzenia piwa

Według ustaleń archeologów, w miejscu tym jeszcze przed naszą erą mieszkali na wzgórzu nazywanym obecnie Daleszka (Daleška Celtowie.  Opuścili je nie wiadomo dokładnie kiedy i dlaczego. Słowianie zajęli ich miejsce w VI wieku n.e. Na wzgórzu tym zachowała się studzienka, a źródłem wody dla dawnych mieszkańców był również potoczek. Otoczyli oni swoją osadę wałami. Po roku 1000 osada ta nazywała się Adamowice i był w niej chrześcijański kościółek. Zaś w roku 1012, za panowania króla Wacława II, zbudowano dwór, wokół którego stawiano domki tworzące osadę na bagnach, dostępu do której broniły dwa potoki. Już wówczas warzono w niej piwo na potrzeby dworu i wioski. Osada ta przestała jednak istnieć w czasach wojen husyckich w połowie XIV w. Wiadomo,  że w roku 1540 nowy pan tej ziemi wybudował małą twierdze z tajnym przejściem w kierunku wspomnianego wzgórza Daleszka.

Popia dziedzina

Później właścicielami tutejszego dworu zostali mnisi z praskiego Strahowa. I to od nich osada otrzymała nazwę Popovice, czyli własność popów. Po wojnie trzydziestoletniej (1618-48) sprzedali ją benedyktynom z praskiego Starego Miasta. A ci w 1700 roku wybudowali tu klasztor oraz powiększyli kościół p.w. Panny Marii Śnieżnej, już w stylu baroku. Z podziemną kryptą, aktualnie niedostępną, w której chowano mnichów. Obecne wyposażenie kościoła: ołtarz główny, ambona, organy i ławy pochodzą z XIX w. Nie ten kościół jednak jest magnesem przyciągającym do, już Wielkich Popowic, turystów, lecz sławny, wspomniany już browar.

Ród Ringhofferów

Związany jest on z rodziną Ringhofferów, której poświęcono jedną z sal na trasie zwiedzania. Pochodzący z Burgenlandu na pograniczu austriacko-węgierskim (były to czasy C.K. Austrii) kotlarz Franz Ringhoffer, dziadek założyciela browaru, w XVIII w. przybył do Pragi, gdzie zajmował się kowalstwem w miedzi i produkcją kadzi browarniczych. Jego najstarszy wnuk, też Franz, w okresie rewolucji przemysłowej w XIX w. zbudował i zmodernizował zakłady produkcyjne, m.in. fabrykę wagonów kolejowych w Pradze na Śmichowie. Zyski zainwestował w hutę miedzi w Kamenicy koło Wielkich Popowic oraz ziemię w jej okolicy, a w 1871 roku rozpoczął budowę browaru. Nie dożył jednak uwarzenia w nim w roku 1874 pierwszego piwa. Jego dzieło kontynuowali dwaj synowie. W czasach silnej konkurencji, w latach 20. XX w trzeba było nadać mu wyróżniającą nazwę oraz charakter. Emanuel Ringhoffer postawił na lokalną tradycję warzenia ciemnego piwa, tzw. kozła.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 25 października 2017; Aktualizacja 3 listopada 2017;
 
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!