Assos
Doryckie kolumny nad Morzem Egejskim
Assos, zwrócone ku głębokim, błękitnym wodom i skryte w cieniu starożytnych drzew oliwnych, to prawdziwa perła nad Morzem Egejskim w Turcji, u stóp góry Ida.
Przez wieki było siedzibą wielu cywilizacji. Dzisiejsze Assos, leżące w pobliżu miejscowości Ayvacık, w prowincji Çanakkale, jest jednym z najpiękniejszych zakątków regionu. Zachwyca dziewiczą przyrodą, nieskazitelnie czystym powietrzem i starożytnymi skarbami.
Wyjątkowe miejsce w Turcji Egejskiej
Assos słynie z licznych zatoczek i plaż, gdzie można zanurzyć się w bezkresnych, błękitnych wodach. Do najpiękniejszych zatok należą Kadırga i Sivrice, a naturalne plaże, takie jak Sokakağzı oraz inne urokliwe miejsca, w tym Starożytny Port, stanowią autentyczne i dziewicze atrakcje tego malowniczego krajobrazu. Zatoka Kadırga, z długą i rozległą linią brzegową, została wyróżniona prestiżową Błękitną Flagą. W większości kamieniste wybrzeże w Assos sprawia, że wiele osób korzysta z drewnianych pomostów, aby wejść do morza. Ze względu na położenie geograficzne, morze w Assos nagrzewa się nieco później i jest chłodniejsze niż wody Morza Śródziemnego. W Assos są różnorodne opcje zakwaterowania – od kempingów przez małe pensjonaty, po luksusowe oraz hotele butikowe.
Starożytne miasto Assos
Wybrzeże w Assos zawdzięcza wyjątkowy urok starożytnemu miastu, położonemu na uśpionym wulkanicznym wzgórzu, z którego roztacza się piękny widok na leżące poniżej Morze Egejskie. Jego historia sięga VI w. p.n.e. Dziś Assos przyciąga uwagę majestatycznymi murami oraz wyjątkowymi strukturami odkrytymi podczas wykopalisk archeologicznych. W maju 2017 roku miasto zostało wpisane na informacyjną listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wśród jego słynnych mieszkańców był filozof Arystoteles, który założył tu szkołę filozoficzną. Świątynia Ateny, znajdująca się na terenie akropolu w Assos, jest jednym z najważniejszych skarbów tego starożytnego miasta. Wyróżnia się kolumnami i oszałamiającym widokiem na morze. Jest również jedynym przykładem architektury doryckiej w starożytnej Anatolii. Zwiedzanie tej świątyni, położonej w najwyższym punkcie miasta, zwłaszcza o zachodzie słońca, to naprawdę niezapomniane przeżycie. Trzeba też zobaczyć agorę, gimnazjon i amfiteatr.
Dzisiejsze Behramkale
Wioska Behramkale to niewielka, urokliwa osada, położona wewnątrz starożytnych murów Assos. Spacerując wąskimi uliczkami, można podziwiać zabytkowe domy, które są doskonałym przykładem kunsztu kamiennej architektury. Warto również odwiedzić lokalne stoiska, gdzie kobiety z wioski sprzedają pamiątki oraz domowe produkty spożywcze. Na ulicznych straganach i w małych sklepikach da się znaleźć wiele tutejszych specjałów, w tym różnego rodzaju zioła, oliwę z oliwek, domowej roboty „tarhanę”, czyli pyszną zupę typu instant, przygotowywaną z warzyw, pikantnego jogurtu, ziół i aromatycznych przypraw oraz ręcznie wykonane koronki.
W wiosce znajduje się także meczet i most z czasów osmańskich. Meczet Hüdavendigar, zbudowany w XIV wieku na planie kwadratu z pojedynczą kopułą, wyróżnia się bogato zdobionym skomplikowanymi motywami geometrycznymi mihrabem. Most Hüdavendigar, położony nad potokiem Tuzla w pobliżu Behramkale, zachwyca konstrukcją, opartą na starannie wykonanych łukach. Można spacerować po tym imponującym, 600-letnim moście, ponieważ jest zamknięty dla ruchu samochodowego. Assos to idealny punkt startowy do odkrywania pięknych wiosek w okolicy – Yeşilyurt i Adatepe. W tej drugiej warto zwiedzić Muzeum Oliwy z Oliwek – pierwsze takie miejsce w Turcji.
Wyjątkowe smaki
Assos jest także doskonałym miejscem dla smakoszy. Można tu spróbować wszystkich specjałów kuchni egejskiej, od nadziewanych kwiatów cukinii po soliród zielny. Restauracje i tawerny przy porcie serwują popisowe dania, takie jak sałatka z grillowanej ośmiornicy, szaszłyki z miecznika, grillowane graniki, zupa ze skorpeny, grillowane i faszerowane kalmary. Warto skosztować meze (przystawek) przygotowywanych z warzyw, ziół i oliwy z oliwek, a także zakupić wyborne oliwy z oliwek. Dobrze ochłodzić się słynnym syropem z morwy, który jest regionalnym przysmakiem.
Dodaj komentarz