Heichelheim
Wielka klucha z Turyngii

Autor: Adam Gąsior
W Heichelheim, pół godziny jazdy autokarem od Weimaru, znajduje się najsłynniejszy zakład produkujący słynne ziemnaczane kluski (czasami nazywane knedlami) oraz muzeum.
fot: Adam Gąsior
Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
Przepis jest dość prosty, klucha powstaje z połączenia startych surowych ziemniaków, ugniecionych ugotowanych ziemniaków i nadzienia.
  • Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
  • Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
  • Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
  • Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
  • Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
  • Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
  • Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
  • Heichelheim. Wielka klucha z Turyngii
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Jedną z atrakcji szlaku kulinarnego w Turyngii jest wizyta w zakładzie produkującym od wielu lat dumplingi, czyli po naszemu kluchy ziemniaczane.

Dumpling czyli wielka kluska nadziewana, jest jednym z typowych produktów spożywczych Turyngii. W Heichelheim, pół godziny jazdy autokarem od Weimaru, znajduje się najsłynniejszy zakład produkujący te kluski (czasami nazywane knedlami) oraz muzeum. Jak głosi legenda, pierwsze ziemniaki sprowadził do Turyngii książę Saksonii i Weimaru, Ernest August I w roku 1739. Zakład w Heichelheim powstał w 1964 roku, przez pierwszych siedem lat była to prawdziwa manufaktura, wszystko robiono ręcznie. Pierwsze maszyny wprowadzono w 1971 roku. Obecnie produkuje się tutaj różne produkty (wszystkie można kupić w przyzakładowym sklepie), ale sztandarowym pozostaje klucha ? jeden z symboli kuchni Turyngii.

Jak uwarzyć specjał

Podczas zwiedzania uczestnicy mogą samodzielnie wykonać dumplingi (oczywiście pod okiem kogoś z gospodarzy, np. szefa ? Joerga Richtera). Przepis jest dość prosty, klucha powstaje z połączenia startych surowych ziemniaków, ugniecionych ugotowanych ziemniaków i nadzienia. 1/3 ziemniaków myjemy i gotujemy. 2/3 ścieramy i odciskamy w woreczku z gazy. Pozostał na dnie skrobie dodajemy do startej masy. Ugotowane ziemniaki przecieramy i dodajemy do surowych. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą. Kiedy ciasto będzie odpowiednio sprężyste, formujemy z niego kulki wkładając do środka prażone na maśle grzanki z pokrojonej w kostki bułki. Potem kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 25 minut. Są gotowe do podania. Można je polewać różnymi sosami. Wersja z grzankami w środku to klasyka, istnieją jednak przeróżne wariacje nadzienia, słodkie, mięsne, a nawet sushi.

Kulinarno-motoryzacyjne muzeum

Piętro wyżej nad salą prezentacyjną jest muzeum kluchy. Uzupełnieniem jest muzeum samochodowe Wartburga, w którym zgromadzono ponad 50 eksponatów, modeli Wartburga (m.in. wersja kempingowa). Zakład i muzeum odwiedziło w ubiegłym roku ponad 50 tysięcy turystów.

Warto wiedzieć

Muzeum Kluchy otwarte jest codziennie w godz. 9- 17 ( w soboty i niedziele do 16).
Bilet wstępu ? 5 euro

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 1 września 2015; Aktualizacja 9 września 2015;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij