Drezno
Dresdner Stollen w roli głównej

Autorka: Anna Zaborska
W pierwszą niedzielę adwentu jego inauguracji towarzyszył poczęstunek Dresdner Stollen – unikalnym „keksem”. Wzmianki o bakaliowym cieście odnotowano już w XV w. Od tamtego czasu piecze się go w niezmienionym kształcie.
fot: Anna Zaborska (8), Róża Jarmuł (1)
Drezno. Dresdner Stollen w roli głównej
Co wybrać? W bogato udekorowanych kramach można kupić wszelkie ozdoby nie tylko na choinkę, ale też do przystrojenia okien, stołu na świąteczną ucztę, rozświetlenia przestrzeni.
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Adwentowy jarmark bożonarodzeniowy w Dreźnie znajdziecie w centrum miasta, na Neumarkt. Tak jak na wszystkich innych jarmarkach w bogato udekorowanych kramach można kupić wszelkie ozdoby nie tylko na choinkę, ale też do przystrojenia okien, stołu na świąteczną ucztę, rozświetlenia przestrzeni.

To zadanie nieodmiennie od wieków spełnia słynna gwiazda herrnhucka, wytwarzana ręcznie w manufakturze w Herrnhut. We wnętrzach wiesza się gwiazdę z papieru, na zewnątrz – z cienkiego plastiku. Podświetlona od środka małą żarówką, wygląda naprawdę pięknie.

Gwiazda herrnhucka…

Drezno, prócz gwiazd wieszanych  na jarmarcznych stoiskach, w oknach restauracji i w wielu innych miejscach, rozświetla także gwiazda-gigant. Umieszczono ją na wieży Frauenkirche (kościoła Marii Panny), na wysokości 76 metrów. Wisi i ma – bagatela – 190 cm średnicy. W 2004 roku, kiedy wieszano ją po raz pierwszy, była pierwszą o takich rozmiarach, jaka kiedykolwiek zawisła na wolnym powietrzu.

…i trzystuletni keks

W pierwszą niedzielę adwentu jego inauguracji tradycyjnie towarzyszył poczęstunek Dresdner Stollen – unikalnym „keksem”. Pierwsze wzmianki o bakaliowym cieście odnotowano już w XV wieku. Od tamtego czasu piecze się go w niezmienionym kształcie, który ma przypominać rany Chrystusa. Ciasto jest płaskie, bardzo długie, obficie posypane cukrem pudrem (symbolizuje czystość). W jego środku znajdują się bakalie (przeważnie rodzynki sułtanki i porzeczki), a także marcepan. Musi zostać upieczone z najlepszej jakości surowców. W roku 1730 ciasto ważyło 1,8 tony i zostało podzielone na 24 tys. porcji. I tak jest co roku.

Poczytaj więcej o okolicy:

 
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij