Mazury Zachodnie
Na odkrywanie przyrody i kuchni
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Przebojem „Gęsiej Chaty” są pierogi z gęsiną lub paszteciki z wątróbki gęsiej z morelową nutą. Z kolei na ryby w occie, frytki z okonia lub pikantną zupę rybną i inne frykasy wpadnijcie do smażalni ryb „Pod Żaglami”. Z kolei w „Starym Tartaku” zjecie pyszne kartacze i babkę ziemniaczaną. Macie ochotę na smakowitego węgorza? Zamówcie go w „Zielonym Zakątku”. Odbierzecie jeszcze gorącego.
Do skansenu i na gołąbki
Do odwiedzenia Olsztynka niewątpliwie zachęca skansen (oficjalnie Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny), w którym na obszarze 93 hektarów zgromadzono ponad 80 obiektów budownictwa z dawnych Prus Wschodnich. Jest tu i młyn wodny, i drewniany kościół z dzwonnicą, kilka wiatraków, niezliczona liczba chałup, a nawet cygański wóz. Na obejście skansenu warto przeznaczyć minimum 2,5 godziny.
Jeżeli w tym czasie zgłodniejecie „Restauracja z Zielonym Piecem” zaprasza na gołąbki z gęsiną. Ale tylko w sezonie na to mięso. O innych porach roku dostaniecie to, co akurat rośnie tu i teraz. Tutejsza wyśmienita kuchnia jest bowiem wybitnie sezonowa.
Z kwieciem na talerzu
Park Krajobrazowy Wzgórz Dylewskich jest idealny do przejażdżek rowerowych. Rozglądajcie się uważnie dookoła – podobno na wolności żyją tu muflony. Koniecznie zaplanujcie przystanek w Wysokiej Wsi (od Ostródy dzielą ją raptem 22 km). To w „Starej Szkole” (agroturystyka urządzona w autentycznym budynku szkolnym) masz szansę uraczyć się daniami dosmaczonymi ziołami, kwiatami, owocami sezonowymi. Są pyszne i takie…. nieoczywiste. Tu także można zrobić zapasy na zimę – do kupienia są wszelkie konfitury, miody, soki. Wszystko naturalne.
Z kozą w roli głównej
W Morągu warto obejść pozostałości zamku krzyżackim, rzucić okiem na miejski ratusz, który został wzniesiony w I połowie XV wieku, pospacerować po zespole parkowym przy pałacu Dohnów, którego budowę rozpoczęto w 1562 r. Mieści się tu Muzeum Warmii i Mazur (nic nie mogę napisać o zgromadzonych tu eksponatach, bo było już zamknięte).
Około 15 km od centrum miasta, na farmie „Złotna” jest certyfikowane gospodarstwo ekologiczne, specjalizujące się w produktach z koziego mleka. Możliwość zajadania pysznego, delikatnego sera podczas głaskania małej kózki – rzecz bezcenna.
Dodaj komentarz