Valtice
Narodowy Salon Win

Każde wino znajdujące się w tym Salonie ma numer ewidencyjny oraz tablicę ze szczegółową informacją o gatunku, roczniku, okresie zbioru winnych gron, lokalizacji winnicy, charakterystyki jej gleby, wielkości zbioru z ha, zawartości cukru...
fot: Cezary Rudziński
Valtice. Narodowy Salon Win
Nasi południowi sąsiedzi ? Czesi ? spożywają rocznie około 160 milionów litrów wina, z których około 50-60 milionów litrów pochodzi z krajowych winnic. Są to wina przeważnie dobre, a często wręcz znakomite, chociaż w Polsce mało jeszcze znane.
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Na Morawach, w dawnym zamku książąt Lichtensteinów w miejscowości  Valtice ma siedzibę Narodowe Centrum Winiarskie Republiki Czeskiej i jego winoteka ? Salon, w którym prezentowane są najlepsze krajowe wina wyłaniane w drodze dorocznych konkursów. 

Każde wino znajdujące się w tym Salonie ma numer ewidencyjny oraz tablicę ze szczegółową informacją o gatunku, roczniku, okresie zbioru winnych gron, lokalizacji winnicy, charakterystyki jej gleby, wielkości zbioru z ha, zawartości cukru w moszczu, liczby butelek w partii, zawartości w winie cukru, alkoholu itp. oraz dokładną charakterystykę. Poniżej tablic informacyjnych znajdują się butelki tego wina do degustacji. Może z niej skorzystać każdy, kto kupi bilet za 350 koron, tj. około 50 zł.

Poza wysłuchaniem informacji na temat Salonu oraz prezentacji kilku gatunków win, może za tę kwotę przez 90 minut degustować na własną rękę, samemu nalewając sobie do kieliszka dowolną ilość wybranych win. Dostępny jest także ponad 150-stronicowy katalog win eksponowanych w Salonie. Degustacja pozwoli poznać różnorodność gatunkową i smakową najlepszych win produkowanych w całej Republice Czeskiej.

Warto wiedzieć

* Nasi południowi sąsiedzi ? Czesi ? spożywają rocznie około 160 milionów litrów wina, z których około 50-60 milionów litrów  pochodzi z krajowych winnic. Są to wina przeważnie dobre, a często wręcz znakomite, chociaż w Polsce mało jeszcze znane.
Winiarstwo ma w Czechach i na Morawach wielowiekowe tradycje. Winną latorośl na tych terenach uprawiali już najprawdopodobniej Celtowie, a na Morawach ? żołnierze dziesiątej rzymskiej legii stacjonującej w odległej zaledwie o kilkadziesiąt kilometrów Vindobonie ?  Wiedniu. Jednym z dowodów na to jest nóż winiarski znaleziony w ich obiekcie z III w. pod Palavą.
W Czechach początki upraw winorośli związane są z chrystianizacja kraju. Według legendy pierwszą winnicę założyła około 892 roku w okolicach Mielnika św. Ludmiła, a pracował w niej i uczył się robić wino św. Wacław. Pierwsza pisemna wzmianka o winnicach w Czechach pochodzi z 1057, a na Morawach z 1101 roku. W XII i XIII w masowo, i to na większych obszarach, winnice zakładały klasztory.
Obecnie region winiarski Czechy liczy 66 winiarskich miejscowości, 174 hodowców latorośli oraz 713 ha zarejestrowanych winnic. Warto dodać, że zgodnie z prawem Unii Europejskiej, przynajmniej do 2013 roku w żadnym z jej krajów członkowskich nie wolno zakładać nowych winnic ani rozszerzać obszarów już istniejących. Region ten składa się z dwu podregionów: mielnickiego i litomierzyckiego.
Region winiarski Morawy obejmuje 311 winiarskich miejscowości, 20 220 hodowców winnej latorośli i 17 841 ha zarejestrowanych winnic.

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 13 kwietnia 2011; Aktualizacja 3 listopada 2018;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij