Nin
Solana, czyli w warzelni soli morskiej
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Na dalmatyńskim wybrzeżu, 15 kilometrów od Zadaru, przy historycznym miasteczku Nin, położona jest solana, czyli zakład produkcji soli.
Nie jest to kopalnia tylko miejsce, w którym sól uzyskuje się w sposób naturalny, z wody morskiej. Na 55 hektarach przylegających do laguny nińskiej 150 pól.
Nadmorska warzelnia
Solana istniała już za czasów rzymskich. Obecnie jest to największy w Chorwacji zakład, w którym sól pozyskuje się w sposób tradycyjny, jak przed wiekami, wykorzystując tylko wodę, słońce, wiatr i siłę mięśni ludzkich. Solna działa tylko latem, bywa, że gdy lato jest kapryśne, produkcja soli mocno spada. W ?normalne? lato wspomniane pola zalewane są wodą morską na głębokość 30-40 cm. Woda doprowadzana jest z laguny kanałem. Pod wpływem wiatru i przede wszystkim promieni słonecznych woda wyparowuje, a sól zostaje. Pierwsze kryształy unoszą się na resztkach wody i są zbierane na początku ? to tzw. kwiat soli, sól sześciokrotnie bogatsza w minerały niż sól kuchenna ? tutejsza zawiera 75 różnych substancji. Pozostała sól krystalizuje się i jest ręcznie wydobywana i składowana. W normalne lato, ?zbiór? odbywa się dwa razy w sezonie. To jedyne miejsce w chorwacji, gdzie sól zbiera się ręcznie.
Atrakcja dla turystów
Tereny solany są strefą, gdzie przylatuje ponad 200 gatunków ptaków. Jest to więc popularne miejsce wśród ich miłośników. Przy solanach jest małe muzeum i sklepik, w którym można kupić miejscowe produkty: sól kuchenną czystą oraz z dodatkami ziół (np. z bazylią, rozmarynem), kosmetyczną, pamiątki z soli i przedmioty do jej przechowywania.
Warto wiedzieć
Rocznie solanę odwiedza 7 tysięcy osób (zwiedzanie trwa około godziny), zaś muzeum ? 50 tysięcy. Bilety dla grup kosztują 30 kun od osoby (dla grup dziecięcych ? 20 kun).
Poczytaj więcej o okolicy:
Zajrzyj na te strony:
- strona wytwórni
- autor jest redaktorem naczelnym magazynu Wasze Podróże
Dodaj komentarz