Nin
Solana, czyli w warzelni soli morskiej

Autor: Adam Gąsior
Solana istniała już za czasów rzymskich. Obecnie jest to największy w Chorwacji zakład, w którym sól pozyskuje się w sposób tradycyjny, jak przed wiekami, wykorzystując tylko wodę, słońce, wiatr i siłę mięśni ludzkich.
fot: Adam Gąsior
Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
W normalne lato, ?zbiór? odbywa się dwa razy w sezonie. To jedyne miejsce w chorwacji, gdzie sól zbiera się ręcznie.
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
  • Nin. Solana, czyli w warzelni soli morskiej
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Na dalmatyńskim wybrzeżu, 15 kilometrów od Zadaru, przy historycznym miasteczku Nin, położona jest solana, czyli zakład produkcji soli.

Nie jest to kopalnia tylko miejsce, w którym sól uzyskuje się w sposób naturalny, z wody morskiej. Na 55 hektarach przylegających do laguny nińskiej 150 pól.

Nadmorska warzelnia

Solana istniała już za czasów rzymskich. Obecnie jest to największy w Chorwacji zakład, w którym sól pozyskuje się w sposób tradycyjny, jak przed wiekami, wykorzystując tylko wodę, słońce, wiatr i siłę mięśni ludzkich. Solna działa tylko latem, bywa, że gdy lato jest kapryśne, produkcja soli mocno spada. W ?normalne? lato wspomniane pola zalewane są wodą morską na głębokość 30-40 cm. Woda doprowadzana jest z laguny kanałem. Pod wpływem wiatru i przede wszystkim promieni słonecznych woda wyparowuje, a sól zostaje. Pierwsze kryształy unoszą się na resztkach wody i są zbierane na początku ? to tzw. kwiat soli, sól sześciokrotnie bogatsza w minerały niż sól kuchenna ? tutejsza zawiera 75 różnych substancji. Pozostała sól krystalizuje się i jest ręcznie wydobywana i składowana. W normalne lato, ?zbiór? odbywa się dwa razy w sezonie. To jedyne miejsce w chorwacji, gdzie sól zbiera się ręcznie.

Atrakcja dla turystów

Tereny solany są strefą, gdzie przylatuje ponad 200 gatunków ptaków. Jest to więc popularne miejsce wśród ich miłośników. Przy solanach jest małe muzeum i sklepik, w którym można kupić miejscowe produkty: sól kuchenną czystą oraz z dodatkami ziół (np. z bazylią, rozmarynem), kosmetyczną, pamiątki z soli i przedmioty do jej przechowywania.

Warto wiedzieć

Rocznie solanę odwiedza 7 tysięcy osób (zwiedzanie trwa około godziny), zaś muzeum ? 50 tysięcy. Bilety dla grup kosztują 30 kun od osoby (dla grup dziecięcych ? 20 kun).

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 13 maja 2016; Aktualizacja 20 maja 2016;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij