Zabrze
Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika

Szyb Maciej łączy dziedzictwo przemysłowe i kulinaria. To jedyny obiekt w województwie śląskim, który znajduje się jednocześnie na Szlaku Zabytków Techniki oraz Szlaku „Śląskie Smaki”.
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na Facebooku
Sprawdź nasz Instagram
fot: Krystian Miczka
Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
Oprócz wspaniałej kuchni, której daniami można delektować się na parterze w bistro (dawne pomieszczenie wagi) lub na drugim piętrze w luksusowej restauracji z widokiem na oświetlony wieczorem szyb kopalniany, trzeba niewątpliwie zapoznać się z historią kopalni.
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
  • Zabrze. Szyb Maciej, czyli śląska kuchnia i technika
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

W roku przyszłym we wrześniu 2017 minie 90 lat od kiedy gminie wiejskiej Hindenburg nadano prawa miejskie i otrzymała nazwę Zabrze. Do tego czasu była to największa wieś w Europie, na terenie której znajdowały się trzy huty , kilka kopalń , brykietownia, koksownia, huta szkła, a liczba mieszkańców przekraczała 65 tysięcy.

95 lat temu ? 20 marca 1921 r. ? odbył się plebiscyt, który miał rozstrzygnąć o podziale pruskiego przed I wojną światową Górnego Śląska pomiędzy Niemcy i Polskę. Choć większość głosujących opowiedziała się za Niemcami, ostateczny podział ? dzięki decyzji aliantów ? był korzystny dla Polski. Niemcy utraciły wtedy spore tereny, w tym tak ważne miasta jak Katowice i Królewska Huta (Chorzów). Po ich stronie granicy pozostały Bytom i Gliwice.

Na Szlaku Zabytków Techniki

Zabrze kojarzy nam się najczęściej z piłką nożną i kardiochirurgią na światowym poziomie. Ale to nie jest to, co przyciąga do tego miasta turystów z całego świata. Magnesem są obiekty leżące na Szlaku Zabytków Techniki. Muzea, skanseny, a nawet zamieszkałe kolonie robotnicze i nadal działające zakłady pracy: Szlak Zabytków Techniki to turystyczna trasa łącząca 36 obiektów w województwie śląskim.  Do kluczowych i najatrakcyjniejszych obiektów na Szlaku Zabytków Techniki należą Szyb Maciej wraz z innymi zabrzańskimi zabytkami: Kopalnią Guido i Sztolnią Dziedziczną Królowa Luiza.

Na szlaku ?Śląskie Smaki?

Najciekawszy z nich, bo łączący dziedzictwo przemysłowe i kulinaria jest Szyb Maciej. To jedyny obiekt w województwie śląskim, który znajduje się jednocześnie na Szlaku Zabytków Techniki oraz Szlaku ?Śląskie Smaki?. Szyb Maciej to zespół obiektów dawnej Kopalni ?Concordia?, a później ?Pstrowski? w Zabrzu ? Maciejowie. Historia tych obiektów z początku XX w. nie skończyła  się wraz  wyczerpaniem złóż węgla kamiennego. Dzięki dr Zbigniewowi Bareckiemu oraz Przedsiębiorstwu Górniczemu DEMEX Sp. z o.o., przekształcono szyb w studnię głębinową, a budynki i urządzenia kopalni odrestaurowano. Na przyległym placu drzewnym znalazł miejsce, pełniąc funkcję sceny w plenerze, wiadukt kolejowy, który łączył kiedyś kopalnię z Gliwicami i Bytomiem. Warto zatrzymać się tam na dłużej, bo oprócz wspaniałej kuchni, której daniami można delektować się na parterze w bistro (dawne pomieszczenie wagi) lub na drugim piętrze w luksusowej restauracji z widokiem na oświetlony wieczorem szyb kopalniany, trzeba niewątpliwie zapoznać się z historią kopalni. Do zwiedzania udostępnione są zachowane budynki i wyposażenie dawnego zakładu górniczego, można też zejść do szybu z ujęciem wody oraz  obejrzeć działające maszyny.

Warto wiedzieć

W restauracji Szyb Macieja autorska kuchnia  Mateusza Kręciny łączy w sobie bogatą śląską tradycję sięgająca kuchni rodu Donnersmarcków (dawnych właścicieli Zabrza) i kuchnię międzynarodową, tworząc ciekawe śląskie fusion, którego kulminacją jest gulasz Donnersmarcka z dziczyzny z nutą czekolady.

 
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Doceniają nas!

 

Stowarzyszenie Dziennikarzy Podróżników Globtroter wyróżniło Otwarty Przewodnik Krajoznawczy nagrodą
za najciekawsze publikacje turystyczne w 2019 r.

Cieszymy się!

 

Pisz razem z nami

Dlaczego otwarty? Bo jego pisanie nigdy się nie kończy... Bo może go pisać każdy, także Ty...

przyślij swój tekst i zdjęcia
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij