Bodrum
W miejscu starożytnego Halikarnasu

Autorka: Emilia Potocka
Śródziemnomorski klimat, turkusowe morze, malownicze uliczki, bogata historia i liczne zabytki a także przepyszna kuchnia sprawiają, że Bodrum jest jednym z najpopularniejszych kurortów w Turcji.
fot: go_turkiye
Bodrum. W miejscu starożytnego Halikarnasu
Marina Bodrum, uznawana jest za klejnot Morza Egejskiego i Śródziemnego, wyróżniona Błękitną Flagą i pięcioma nagrodami Złotej Kotwicy.
  • Bodrum. W miejscu starożytnego Halikarnasu
  • Bodrum. W miejscu starożytnego Halikarnasu
  • Bodrum. W miejscu starożytnego Halikarnasu
  • Bodrum. W miejscu starożytnego Halikarnasu
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Bodrum znajduje się w południowo-zachodniej części regionu Morza Egejskiego, w prowincji Muğla. W starożytności znane jako Halikarnas, słynęło przede wszystkim z mieszczącego się tam mauzoleum, które zostało okrzyknięte cudem świata antycznego.

Obecnie śródziemnomorski klimat, turkusowe morze, malownicze uliczki, bogata historia i liczne zabytki a także przepyszna kuchnia – sprawiają, że co roku Bodrum jest jednym z najpopularniejszych kurortów w Turcji.

Miasto mitów i historii

Jednym z najciekawszych zabytków w Bodrum jest zamek św. Piotra, zbudowany przez rycerzy zakonu św. Jana w XV wieku. Jako twierdza przez ponad sześć wieków był świadkiem wielu bitew i gościł liczne postaci historyczne. Dziś znajduje się tam Muzeum Archeologii Podwodnej, w którym podziwiać można niezwykłe kolekcje starożytnych artefaktów. W 1995 roku zostało ono wyróżnione tytułem Europejskiego Muzeum Roku.

Co interesujące, do budowy zamku w Bodrum wykorzystano część marmurowych bloków i kamieni pozostałych po słynnym mauzoleum w Halikarnasie. Mierząca 45 metrów budowla, będąca grobowcem satrapy Karii – Mauzolosa nie przetrwała upływu czasu i została ostatecznie zniszczona przez trzęsienie ziemi. Do dziś można oglądać pozostałości budowli w parku archeologicznym, stworzonym w miejscu oryginalnego mauzoleum.

Portowa perła Morza Egejskiego

Kolejną atrakcją jest rozległy port i marina dla jachtów. Co roku zawijają tu międzynarodowe statki wycieczkowe. Jest to również świetne miejsce do relaksu i spacerów pod palmami oraz drzewami eukaliptusowymi. Nie brakuje też licznych restauracji i kawiarni z widokiem na morze. W porcie znajduje się także słynna Marina Bodrum, uznawana za klejnot Morza Egejskiego i Śródziemnego, wyróżniona Błękitną Flagą i pięcioma nagrodami Złotej Kotwicy.

Miasto zapachów

Jednym z najstarszych źródeł dochodu z rolnictwa w Bodrum są… oliwki. Dojrzewają wczesną zimą (w grudniu), następnie są zbierane, a potem przewożone do lokalnych tłoczni, gdzie produkuje się z nich oliwę. Zapach oliwek unoszący się w oliwnych gajach zimą jest charakterystyczny dla tego regionu. Wraz z wiosną pojawia się także woń kwiatów. Wysokie wzgórza pokrywają się wtedy zjawiskowymi liliowymi kwiatami – krokus pallasii (rodzaj szafranu krokusowego). Wiosna to również okres kwitnienia roślin pnących, takich jak kolcorośl szorstki i powojnik wąsaty, których obecność sprawia, że miasto wygląda jeszcze piękniej.

Miasto smaków

Bodrum to nie tylko piękne widoki i zapachy, ale też pyszna kuchnia. Co najważniejsze jest zdrowa i nietucząca, o ile nie przesadzi się z tureckim chlebem czy słodkimi deserami! Kuchnia tego regionu znana jest z tradycyjnych smaków egejskich i śródziemnomorskich. Koniecznie trzeba spróbować świeżych ryb i wypić kieliszek raki. Raki to lokalny napój alkoholowy popularny jako aperitif. Często jest aromatyzowany anyżem i podaje się go do owoców morza lub meze (przystawek).

Oprócz tego, najbardziej charakterystyczne potrawy dla Bodrum to: keşkek (tradycyjna potrawa z mięsa jagnięcego lub drobiowego połączona z gulaszem z pszenicy lub jęczmienia), ot kavurması (smażone ostre zioła), köpoğlu mezesi (smażony bakłażan, papryka i pomidory polane jogurtem), faszerowane kwiaty cukinii, gulasz z ośmiornicy z cebulą czy çökertme kebabı (marynowane, a następnie smażone paski mięsa podawane z cienkimi frytkami ziemniaczanymi, jogurtem czosnkowym i sosem pomidorowym).

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij