Rzym
Eataly, czyli handlowa atrakcja miasta

A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Włosi, wiadomo, mają dobrą kuchnię, regionalne specjalności i specjały, wygrzane słońcem warzywa i owoce i – lubią gotować. Ich posiłki są tradycyjne. Obok francuskiej, włoska kuchnia jest najbardziej znaną z kręgu śródziemnomorskiego.
Temu tematowi – alimentari, czyli artykułom spożywczym poświęcona jest włoska sieć sklepów-supermarketów Eataly. I to artykułom z najwyższej jakościowo półki. Sieć jest koncepcją Oscara Farinettiego, piemonckiego biznesmena, a jej ideą jest zrzeszenie małych, regionalnych wytwórców zdrowej żywności i stworzenie łańcucha jej dystrybucji, promocja włoskiej zdrowej kuchni i jedzenia w duchu Slow Food. Stowarzyszenie Slow Food Italia zostało doradcą strategicznym Eataly. Pierwsze Eataly powstało w 2007 r. w Turynie, Rzym ma je od 2012 r. Obecnie we Włoszech funkcjonuje 9 punktów, 9 w Japonii i 1 w Nowym Jorku. Struktura Eataly to nie tylko sklep, to również własna produkcja, spotkania edukacyjne, bary i restauracje.
Szkło i aluminium
Rzymskie Eataly zajęło opuszczony obiekt Air Terminalu, wybudowanego przy dworcu kolejowym Ostiense do obsługi lotniska Fiumicino z okazji Mistrzostw Świata w piłce nożnej w 1990 r. Szkło i aluminium. Ruchome podesty, windy. Kubatura około 16 tys. metrów kw. rozłożona na czterech kondygnacjach. Przestrzeń i wiszące w pionie trzech pięter żyrandole. Ład tematyczny: na parterze produkty mleczne i słodkości, a także kawy, herbaty, soki, warzywa, owoce, przyprawy. Przedmioty służące przygotowaniu posiłków. Dalej dział z mydłem, odświeżaczami, perfumami. Książki poświęcone kulturze żywności i czytelnia prasy. Na pierwszym piętrze makarony, oliwa, olej i ocet, pszenica, ryż, mąka i produkty zbożowe. Gabloty samoobsługowe z mięsem i serem, włoskie wędliny… i piwo. Drugie piętro to królestwo mięsa, ryb i wina. Wisienka na torcie – jak mówią Włosi: Ciliegina sulla torta – to Restauracja Italia znajdująca się na trzecim piętrze. Sala z widokiem na Rzym, z jedną ścianą lustrzaną, inną poświęconą Amedeo Modiglianiemu. Restauracja oferuje codziennie wybór 20. dań, 5. przystawek i 5. deserów, pochodzących z 20. różnych regionów Włoch.
A prawie jak na targu
Wewnątrz Eataly znajdują się, firmowane przez drobnych wytwórców, z miasteczek w różnych regionach Włoch: mały browar, produkujący na miejscu piwo, piec chlebowy, w którym piekarz wypieka chleb na zakwasie w piecu opalanym drewnem, wyrób codziennie świeżej mozarelli, makaronu, palarnia kawa, wypiek przez cukiernika ciast… Wszystko przez konkretnych, znanych z imienia i nazwiska rzemieślników i wszystko można zobaczyć. Można w Eataly kupić, chodząc z plastikowym wózkiem. Można zjeść i napić się w barach, piwiarni czy winiarni, siedząc na plastikowych krzesłach. Można pozwiedzać.
Warto wiedzieć
* Adres: Dell’Ostiense Air Terminal, Piazzale XII października 1492.
* Metrem linii B dojeżdża się do stacji Piramide, stąd krótka ulica Cave Ardeatine – zawsze pełna szmaciarskich straganów – prowadzi na plac Partigiani przed dworcem Ostiense. Wystarczy przejść przejściem podziemnym na drugą stronę peronów, aby wyjść wprost na Eataly.
* Warto zainteresować się dworcem kolejowym Ostiense, monumentalną budowlą z okresu faszyzmu. Oddano go do użytku w 1940 r. i był ściśle powiązany z budową dzielnicy EUR na wystawę, podobnie jak rozbudowa w tamtym kierunku linii metra. Fasada pokryta jest trawertynem, z portykiem wspartym na pilastrach (obecnie umacnianymi). Z prawej strony widnieje na ścianie płaskorzeźba z 1940 r. autorstwa Francesco Nagni „Bellerofont i pegaz”. Pawiment pod portykiem zdobi czarno-biała mozaika przedstawiająca historię Rzymu, od Eneasza począwszy.
Dodaj komentarz