Bodrokeresztúr
Jak degustowałem tokajskie wina

A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Tokaj to jest białe deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron w regionie winiarskim Tokaj-Hegyalja (Tokaj-hegyaljai borvidék). Wina tokajskie są cenione na świecie już od XV wieku. W Polsce nazywano je węgrzynami.
Rozróżnia się dwa rodzaje tokaju:
* samorodni, otrzymywany z moszczu tłoczonego z niesortowanych winogron,
* aszú, dosładzany wybranymi podsuszonymi rodzynkami.
Tokaj powstaje przede wszystkim z owoców szczepu furmint który stanowi 70 proc. uprawianych w regionie winorośli, ale są jeszcze inne szczepy do produkcji win.
Dlaczego wyjątkowe
Od roku 2007 nazwy tokaj wolno używać tylko autoryzowanym producentom win z regionu Tokaj-Hegyalja. Produkcja w całym regionie wynosi rocznie około 10 milionów litrów. Smak i aromat wina tokajskie zawdzięczają klimatowi, który jest upalny latem, deszczowy i mglisty jesienią oraz słoneczny, mroźny i suchy zimą. Na smak mają również wpływ wulkaniczna gleba oraz efekt szlachetnego spleśnienia winogron od pleśni botrytis cinerea. Ważny jest też sposób przechowywania dojrzałego wina w beczkach wielkości 130-220 litrów w głębokich, wyrytych w ryolitowym tufie (to jest skała) chłodnych, starych piwnicach liczących sobie nieraz 600-700 lat. Temperatura w nich wynosi ok. 10-20 ?C a wilgotność 88-92 proc. Sprzyja to powstawaniu szlachetnej pleśni.
Najpiękniejsza wieś
Jedna z najpiękniej położonych wiosek regionu Tokaj-Hegyalja, Bodrogeresztúr znajduje się u podnóża wzgórza Tokaj nad rzeką Bodrog. To kilka kilometrów od miasta Tokaj. Tu w centrum wsi przy drodze nr 37 znajduje się winiarnia Bocskai Pince. Przed II wojną światową obiekt należał do hrabiego Széchenyi-Wolkenstein. Po wojnie winiarnia kilka razy zmieniała właścicieli, aż ostatecznie kupiła ją firma Tokaj Holding KFT. Przez lata główny budynek w posiadłości tak został zrujnowany, że go w końcu rozebrano. Jednak piwnica z winami pozostała i jest odnowiona przez nowego właściciela. Właściciel wzniósł nowy budynek z historycznym splotem nad nim.
Piwnica z restauracją
Główną atrakcją winnicy jest całkowicie odnowiona piwnica z kamiennymi ścianami, wykuta w zboczu wzgórza. Jest ona jednym z najpiękniejszych obiektów tego typu w regionie, zarówno pod względem wielkości jak i kształtu. Piwnica, tak jak restauracja ponad nią, może pomieścić do 100 gości. Poza Bocskai Pince, Tokaj Holding KFT jest właścicielem restauracji i piwnic win Lebuj oraz Bonchidai Csárda w Tokaju. Wina, które oferują do degustacji, należą do marek o najwyższej jakości w regionie Tokaj-Hegyalja. I rzeczywiście było bardzo smaczne wszystko.
Jak wygląda degustacja
Na wstępie przedstawił nam się tłumacz. Był Rosjaninem i tłumaczył z języka węgierskiego na polski. Miał na pewno trudne zadanie, ale go rozumieliśmy. Pokazano nam piwnicę wykutą we wzgórzu, gdzie było wystawionych na pokaz kilkanaście beczek po winie. Przed piwnicą na beczce stało 6 win Tokaj do degustacji a na stole leżał cennik. Z prelekcji ze zdjęciami wyświetlanymi na ekranie dowiedzieliśmy się jak winiarze dbają o jakość winogron, jak walczą ze szkodnikami i jak poprzez szlachetną pleśń dojrzewają winogrona na rodzynki.
Był i poczęstunek, który wraz z degustowanymi winami nam smakował. Smakowały nam miejscowe wędliny i wino. Wino było dobre, bo wszyscy popijali: i winiarz, i tłumacz, i pani która polewała wino. Najlepsze było wino nr 6 aszú o smaku miodowym, wyczuwało się podwójny smak. Jadąc na wycieczkę poszperałem trochę w słowniku.
Po węgiersku wino to jest borok (czytaj burok).
* * *
Na koniec były zakupy: kupiliśmy wina nr 3, 4 i 6 aszú. Cena aszú 20 euro była bardzo dobra, bo w Polsce 5 puttonyos tokaji aszú (2008 r.) kosztuje ponad 160 zł.
Dodaj komentarz