Veľká Tŕňa
Tokajskie wina dojrzewają… na Słowacji

W słowackim regionie tokajskim małe winnice istniały już w XII wieku. Dynamiczny i bardzo efektowny współczesny rozwój winiarstwa nastąpił dopiero w niepodległej Słowacji.
fot: Cezary Rudziński
Veľká Tŕňa. Tokajskie wina dojrzewają… na Słowacji
Na przydomowym 8-hektarowym obszarze, w równych szeregach rośnie winorośl pełna soczystych, złocistych lub niemal granatowych gron. Wkrótce będą gotowe do zbioru.
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Nazwa wino tokajskie kojarzy się natychmiast, przynajmniej w naszym regionie Europy, z Węgrami. Tymczasem tokaje słowackie zbierają nagrody i medale na wystawach i winiarskich konkursach.

Bo historyczny region tokajski, z którego sławne ?węgrzyny? sprowadzali od średniowiecza nasi przodkowie, obejmuje również ziemie słowackie, przez 10 wieków należące do Królestwa Węgier. Najstarsze wzmianki o winach z obecnego województwa koszyckiego pochodzą z roku 89 n.e., a więc z czasów rzymskich. W słowackim regionie tokajskim małe winnice istniały już w XII wieku. Dynamiczny i bardzo efektowny współczesny rozwój winiarstwa nastąpił dopiero w niepodległej Słowacji.

W najsłynniejszej winnicy

Aby poznać tajemnice tutejszych win tokajskich jedziemy do wioski Veľká Tŕňa, położonej niemal przy węgierskiej granicy. Zatrzymujemy się w dużej, najstarszej prywatnej winnicy i wytwórni win na słowackim Tokaju, na zaproszenie właścicieli, Jarki i Jaroslava Ostrožovičów. Zajeżdżamy pod spory, piętrowy dom ładnie wpisany w łagodne górskie zbocze i otoczony przez winnice. Tuż obok niego, na przydomowym 8-hektarowym obszarze, w równych szeregach rośnie winorośl pełna soczystych, złocistych lub niemal granatowych gron. Wkrótce będą gotowe do zbioru.

Witają nas gospodarze, wchodzimy do sali degustacyjno-restauracyjnej. Półki na ścianach uginają się od rozmaitości produkowanych tu gatunków i rodzajów win. Obwieszone są medalami, dyplomami, pucharami i innymi symbolami winiarstwa ? świadectwami sukcesów na krajowych i międzynarodowych wystawach. Patrząc na ich liczbę trudno wręcz uwierzyć, że firma działa dopiero od 1990 roku. Jako pierwsza na Słowacji, uzyskała w 2000 roku zezwolenie na masową produkcję win tokajskich do celów liturgicznych i konsumpcyjnych. Już wcześniej jednak, bo w 1995 roku, jej 5-puttonowy tokaj zaliczony został do 1000 najlepszych win świata. W trzy lata później sukces ten powtórzyło wino  Tokaj Cuvée, otrzymując wcześniej złote medale w Paryżu i Kiszyniowie. Zaś w 2007 roku na narodowym konkursie win, wśród 100 najlepszych słowackich znalazło się aż pięć firmy J & J Ostrožovič.

Jak powstaje wino tokajskie

Wykutymi w skale wulkanicznej schodami  zagłębiamy się w kilkukilometrowy labirynt korytarzy, w których składowane są beczki z dojrzewającym winem. Dopiero tu można w pełni zrozumieć określenie ?omszałe?. Niektóre, leżakujące najdłużej, pokryte są nawet kilkucentymetrową warstwą pleśni. To jedna z tajemnic Tokaju. Tutejsze warunki leżakowania i dojrzewania wina są nie do podrobienia gdzie indziej.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 12 października 2012; Aktualizacja 2 lipca 2018;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij