Veľká Tŕňa
Tokajskie wina dojrzewają… na Słowacji

W słowackim regionie tokajskim małe winnice istniały już w XII wieku. Dynamiczny i bardzo efektowny współczesny rozwój winiarstwa nastąpił dopiero w niepodległej Słowacji.
fot: Cezary Rudziński
Veľká Tŕňa. Tokajskie wina dojrzewają… na Słowacji
Na przydomowym 8-hektarowym obszarze, w równych szeregach rośnie winorośl pełna soczystych, złocistych lub niemal granatowych gron. Wkrótce będą gotowe do zbioru.
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Produkcja wina już trwa. Najpierw do metalowego koryta wrzucane są z kosza kiście winogron, a podajnik podobny kształtem do tego w maszynkach do mięsa, przesuwa je do tłoczni, z której sok rurami płynie do stalowych zbiorników. W nich, w odpowiedniej temperaturze, pod elektronicznym nadzorem, rozpoczyna się fermentacja. Kilkudniowy, sfermentowany sok, to sławny orzeźwiający burczak.  Tokajskie samorodne, wytwarzane z gron odmian Furmint, Lipovia i Muszkat żółty, dojrzewają minimum 2 lata, z czego przynajmniej rok w piwnicach wykutych w tufie wulkanicznym. Do tokajskich win wyborowych grona są już wybierane ręcznie. Nie mogą być pęknięte, muszą natomiast być  maksymalnie słodkie i podsuszone na krzakach oraz pokryte szlachetną pleśnią Borytis cinerea. To ona narusza skórkę gron powodując odparowywanie wody i  koncentrację cukru. Pleśń ta występuje wyłącznie w Tokaju.

Tajemnicze puttony

W przeszłości, a miara ta zachowana została do dnia dzisiejszego, tak wyselekcjonowane grona zbierano do drewnianych pojemników, które kobiety ? zbieraczki nosiły na plecach. Mają one pojemność 1 puttona, czyli 25-27 kg. Jedna kobieta jest w stanie zebrać dziennie tylko do10 kg. I to w puttonach określa się klasę tokaju. Najmniej intensywny produkowany obecnie, musi być wytwarzany z 2 puttnów.

Wsypuje się je do 136 litrowych, drewnianych beczek z Gönc ? ich nazwa pochodzi od węgierskiej miejscowości odległej stąd w linii prostej o niespełna30 km. A następnie zalewa do pełna wysokiej jakości białym winem wytrawnym. Po dwu dobach jest ono spuszczane, przelewane do beczek w których ma leżakować w piwnicach. Nie mniej lat, niż wynosi liczba puttonów. Tych, jak już wspomniałem, może być od 2 do 6. Słodki osad, jaki powstaje na dnie beczek z Gönc jest wykorzystywany do produkcji bardzo drogiej esencji. Właściwego smaku nabiera ona dopiero po 15 ? 20 latach leżakowania? Zaś beczki ze szlachetnymi tokajami leżą i czekają na właściwą porę, aby wino przelać do butelek i skierować do sprzedaży. Jest to, jak już wspomniałem, najbardziej pracochłonne i najdroższe tutejsze wino. Dowiaduję się, że z jednego hektara winnic można zebrać 6,7 tony wyselekcjonowanych  gron, maksymalne 9,5 tony. Przy czym te do produkcji szlachetnych tokajów zbiera się nie każdego roku. Niezbędna do tego, wspomniana już pleśń pojawia się bowiem tylko co 3-5 lat!

* * *

Tokaj 10-letni, 6-puttonowy, piłem po raz pierwszy w życiu. Powiedzieć o nim, że fantastyczny, to za mało. O cenę nawet nie pytam….

Warto wiedzieć

Veľká Tŕňa od 1321 r. należała do szlacheckiego rodu Mics, później podzielona na Dolną i Górną, obecnie Wielką i Małą, stanowiła posiadłość ? szczegóły pomijam ? dwu zakonów: klarysek i paulinów. Po odebraniu im posiadłosci w okresie reformacji, stała się własnością panów na zamku Sárospatak. Ma zresztą długą, burzliwą, a niekiedy dramatyczną historię, gdyż kilkakrotnie jej mieszkańcy niemal całkowicie wymierali podczas epidemii cholery. Obecnie znajduje się w powiecie Trebišov.

 

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 12 października 2012; Aktualizacja 2 lipca 2018;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij