Szampania
Jeśli szampan, to tylko francuski

Autorka: Anna Derecki
Dom Pérignon, benedyktyński mnich, wymyślił proceder zamiany zwykłego wina w musujące bąbelki, odkrywając przypadkiem fermentację. To może znowu część legendy, ale w XVIII wieku szampan na pewno gościł na stole królewskim w Wersalu.
fot: ARO redakcja
Szampania. Jeśli szampan, to tylko francuski
W latach wyjątkowych produkuje się szampana rocznikowego, z najlepszej jakości winogron. Wtedy rocznik figuruje na butelce, a więc butelka z rocznikiem to szampan najwyższej klasy.
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Przed drugą fermentacją dodaje się regionalne fermenty i małą ilość cukru, wlewa wino do butelek, które po zakorkowaniu spoczną na skośnych półkach z otworami w piwnicach z kredowej skały i pozostaną tu trzy lata, a pięć lat w przypadku szampanów rocznikowych. Wino pokrywa się osadem i żeby się go pozbyć, przez kilka tygodni dokonuje się codziennie rotacji butelek, po to, by osad opadł w kierunku szyjki. W końcowej fazie produkcji butelki ustawione teraz korkiem w dół zostaną silnie schłodzone w okolicy korka. Powstały lód oddziela osad od wina, a po otwarciu butelki z wielkim hukiem wyskakuje. Następuje ostateczne zakorkowanie naturalnym korkiem o charakterystycznym kształcie grzybka, obwiązanym metalowym drutem, który podobno też wymyślił mnich Dom Pérignon.

Szampana należy przechowywać w temperaturze 10-12 st. C z dala od światła i od przeciągów, nie dłużej niż 10 lat, choć zdażają się  amatorzy ?podstarzałego? szampana. Przed podaniem , butelkę szampana schładza się w wiaderku z wodą i lodem do 6-8 st. C, lepiej nie w lodówce, a już na pewno nie w zamrażalniku, bo niska temperatura szampana ?złamie?. Świętokradztwem jest mieszanie szampana w kieliszku łyżeczką, czy biszkoptem żeby ?przegonić? bąbelki. Kto nie lubi bąbelków, lepiej niech wybierze inne wino.

Szampana podaje się często w pucharkach, ale najlepsze są wysokie, cienkie kieliszki (flety) a naj najwłaściwsze ? tzw. ?verre tulipe? kieliszki w kształcie tulipana, zwężające się u góry, napełnione do dwóch trzecich, nie więcej.

Warto wiedzieć

Butelki szampana mają różne rozmiary od karłowatej do gigantycznej
* Ćwiartka (18,7cl): dla singla który samotnie spożywa elegancką kolację
* Połówka (37,5cl): 2 kielichy
* Klasyczna (75 cl): 6-8 kielichów
Magnum: 2 butelki klasyczne
* Jeroboam: 4 butelki
* Matuzalem: 8 butelek
* Salmanazar: 12 butelek
* Baltazar: 16 butelek
Nabuchodonozor: 20 butelek, czyli 15 litrów
Każdy wybierze według potrzeb.
Czin, jak mówią Francuzi, czyli na zdrowie!!!

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 28 grudnia 2009; Aktualizacja 6 czerwca 2020;

Komentarze: 2

    Halina, 4 stycznia 2010 @ 18:03

    Posty: 21
    Dołączenie: Pon Sty 04, 2010 12:20 pm
    Jakie to szczęście, że człowiek może mieć marzenia. Dopisuję następne do oczekujących w kolejce. A gdy i ono zbliży się do lady spełnienia, poproszę..nie, Matuzalem to stanowczo za dużo, połówka jest właściwa, na dwa kieliszki ?verre tulipe?, jeden dla mnie, drugi dla współtowarzysza do toastu. I wychylimy szampańskie serca w górę. Czin.

    maurycy, 6 stycznia 2010 @ 18:05

    Trochę spóźniony, ale dołączam do toastu!

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij