Szampania
Jeśli szampan, to tylko francuski

Autor: Anna Derecki
Dom Pérignon, benedyktyński mnich, wymyślił proceder zamiany zwykłego wina w musujące bąbelki, odkrywając przypadkiem fermentację. To może znowu część legendy, ale w XVIII wieku szampan na pewno gościł na stole królewskim w Wersalu.
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na FacebookuPolub ten wpis na FacebookuPolub wpis na Facebooku
Sprawdź nasz Instagram
fot: ARO redakcja
Szampania. Jeśli szampan, to tylko francuski
W latach wyjątkowych produkuje się szampana rocznikowego, z najlepszej jakości winogron. Wtedy rocznik figuruje na butelce, a więc butelka z rocznikiem to szampan najwyższej klasy.
To już 10 lat! Materiał został zamieszczony w naszym portalu ponad dekadę temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Francuzi mówią o nim pieszczotliwie ?bąbelki? (bulles). To wino z bąbelkami o złotym kolorze towarzyszy nam, gdy świętujemy coś miłego, wesołego, szczęśliwego. Szampan budzi zmysły i otwiera apetyt. Dlatego nie tylko przy deserze ma swoje miejsce, może być podany jako apéritif poprzedzający posiłek.

Ściśle określone terytorium regionu Szampanii, gdzie produkuje się szampana, obejmuje departamenty Aube, Aisne, Marne i Seine i Marne. Największy obszar winnic znajduje się
w departamencie Marne. W sumie to 150 spółdzielni (kooperatyw) i 15 tys. producentów. Długość piwnic w Szampanii przekracza 250 km.

Uprawa winorośli jest wcześniejsza niż podbój Galii przez Rzymian, a na terenie Szampanii uprawiano ją od zamierzchłych czasów. Według legendy święty Remi podarował królowi Franków, Klodwigowi beczkę wody, która zamieniła się w wino. Klodwig przyjął chrzest w 499 roku naszej ery, ale raczej nie z powodu tej beczki. Natomiast wino miało mu pomóc pokonać Wizygotów. W sercu Szampanii znajduje się miasto Reims z katedrą, w której koronowano królów Francji, a zapraszani na koronację goście poznali wcześnie szampańskie wino.

Dom Pérignon (1638-1715), benedyktyński mnich wymyślił proceder zamiany zwykłego wina w musujące  bąbelki, odkrywając przypadkiem fermentację. To może znowu część legendy, ale w XVIII wieku szampan na pewno gościł na stole królewskim w Wersalu i stał się bardzo modny wśród arystokracji. Dziś, wytwórnia Dom Pérignon należy do jednego z najsławniejszych ?domów szampana?.

Produkcja szampana jest długim procesem. Winobranie ma miejsce we wrześniu, odbywa się bez użycia maszyn i po pierwszej fermentacji w beczkach, na wiosnę, szef każdej piwnicy komponuje swoją mieszankę, na którą składa się kilka win, często z różnych lat. Z tej mieszanki powstanie szmpan bez rocznika, bardzo wytrawny (brut) , wytrawny (sec) lub pół wytrawny (demi-sec). W latach wyjątkowych produkuje się szampana rocznikowego, z najlepszej jakości winogron. Wtedy rocznik figuruje na butelce, a więc butelka z rocznikiem to szampan najwyższej klasy.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 28 grudnia 2009; Aktualizacja 6 czerwca 2020;

Komentarze: 2

    Halina, 4 stycznia 2010 @ 18:03

    Posty: 21
    Dołączenie: Pon Sty 04, 2010 12:20 pm
    Jakie to szczęście, że człowiek może mieć marzenia. Dopisuję następne do oczekujących w kolejce. A gdy i ono zbliży się do lady spełnienia, poproszę..nie, Matuzalem to stanowczo za dużo, połówka jest właściwa, na dwa kieliszki ?verre tulipe?, jeden dla mnie, drugi dla współtowarzysza do toastu. I wychylimy szampańskie serca w górę. Czin.

    maurycy, 6 stycznia 2010 @ 18:05

    Trochę spóźniony, ale dołączam do toastu!

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij