Ponidzie
Kuchnia pachnąca słońcem

Podpłomyki pachną wspaniale i tak też smakują, z dodatkiem czarnuszki. Do lokalnych potraw win jako przystawki doskonale pasują sery twarogowe. Jakimi jeszcze kulinarnymi pokusami zaskoczy nas Ponidzie?
fot: Elżbieta Tomczyk -Miczka
Ponidzie. Kuchnia pachnąca słońcem
Ksiądz proboszcz, pochodzący z piekarskiej rodziny, z zacięciem opowiada o piekarskim fachu wczoraj i dziś
  • Ponidzie. Kuchnia pachnąca słońcem
  • Ponidzie. Kuchnia pachnąca słońcem
  • Ponidzie. Kuchnia pachnąca słońcem
  • Ponidzie. Kuchnia pachnąca słońcem
  • Ponidzie. Kuchnia pachnąca słońcem
  • Ponidzie. Kuchnia pachnąca słońcem
  • Ponidzie. Kuchnia pachnąca słońcem
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Lecznicze wody

A jeśli mowa o zdrowiu, przyczyni się do jego poprawy woda mineralna ?Buskowianka?, pita w otoczeniu pięknego Parku Zdrojowego. Zieleń starych drzew, kwiaty, fontanny ? to balsam dla ducha, ukojenie dla nerwów, oderwanie od stresu. Klasycystyczne sanatorium Marconi, nazwane tak od twórcy ? architekta włoskiego Henryka Marconiego przypomina czasy sprzed pośpiechu cywilizacyjnego, elegancję dawnych kurortów. Budynek oddany do użytku w 1836 roku jest dziś wizytówką całego uzdrowiska i łączącego 200-letnią tradycję z nowoczesnością w metodach leczenia i aktywnych formach wypoczynku.

Kaczka babci Jadzi

Jakimi jeszcze kulinarnymi pokusami zaskoczy nas Ponidzie? W Restauracji Gościniec w hotelu ?Zamek Dersława? zachwyci nas ?Kaczka pieczona jabłkiem obłożona wg receptury babci Jadzi? wyróżniona w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Kaczki i gęsi to specjalność lokalna, zwłaszcza gęś siesławicka wytwarzana w Gospodarstwie Agroturystycznym ?Brzoskwiniowy Sad? w Siesławicach. Fasola nowokorczyńska, czyli świętokrzyska odmiana fasoli ?Piękny Jaś? wpisana na listę produktów tradycyjnych i unijnych ? znajduje zastosowanie w farszu do różnych potraw takich, jak pierogi, naleśniki, tarty i do sałatek. Do lokalnych potraw win jako przystawki doskonale pasują sery twarogowe tzw. buncok strzałkowski ze Strzałkowa z Gospodarstwa Mleczarskiego Państwa Teresy i Piotra Łukasików, komponowane z różnymi dodatkami, takimi jak zioła, papryka czy czosnek  niedźwiedzi, a na deser pyszne pączki z Widuchowy ? produkcja pani Teresy Wrony z tej miejscowości.

Warto wiedzieć

O to, by te i inne produkty wzbogaciły ofertę turystyczną Ponidzia i zostały wprowadzone do programów wycieczek dla kuracjuszy i turystów, dba stowarzyszenie LGD ?Słoneczny Lider?, tworząc projekt ?Szlaku Wokół Słońca?.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 18 czerwca 2015; Aktualizacja 4 lipca 2015;
 
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij