Ponidzie
Kuchnia pachnąca słońcem
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Lecznicze wody
A jeśli mowa o zdrowiu, przyczyni się do jego poprawy woda mineralna ?Buskowianka?, pita w otoczeniu pięknego Parku Zdrojowego. Zieleń starych drzew, kwiaty, fontanny ? to balsam dla ducha, ukojenie dla nerwów, oderwanie od stresu. Klasycystyczne sanatorium Marconi, nazwane tak od twórcy ? architekta włoskiego Henryka Marconiego przypomina czasy sprzed pośpiechu cywilizacyjnego, elegancję dawnych kurortów. Budynek oddany do użytku w 1836 roku jest dziś wizytówką całego uzdrowiska i łączącego 200-letnią tradycję z nowoczesnością w metodach leczenia i aktywnych formach wypoczynku.
Kaczka babci Jadzi
Jakimi jeszcze kulinarnymi pokusami zaskoczy nas Ponidzie? W Restauracji Gościniec w hotelu ?Zamek Dersława? zachwyci nas ?Kaczka pieczona jabłkiem obłożona wg receptury babci Jadzi? wyróżniona w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Kaczki i gęsi to specjalność lokalna, zwłaszcza gęś siesławicka wytwarzana w Gospodarstwie Agroturystycznym ?Brzoskwiniowy Sad? w Siesławicach. Fasola nowokorczyńska, czyli świętokrzyska odmiana fasoli ?Piękny Jaś? wpisana na listę produktów tradycyjnych i unijnych ? znajduje zastosowanie w farszu do różnych potraw takich, jak pierogi, naleśniki, tarty i do sałatek. Do lokalnych potraw win jako przystawki doskonale pasują sery twarogowe tzw. buncok strzałkowski ze Strzałkowa z Gospodarstwa Mleczarskiego Państwa Teresy i Piotra Łukasików, komponowane z różnymi dodatkami, takimi jak zioła, papryka czy czosnek niedźwiedzi, a na deser pyszne pączki z Widuchowy ? produkcja pani Teresy Wrony z tej miejscowości.
Warto wiedzieć
O to, by te i inne produkty wzbogaciły ofertę turystyczną Ponidzia i zostały wprowadzone do programów wycieczek dla kuracjuszy i turystów, dba stowarzyszenie LGD ?Słoneczny Lider?, tworząc projekt ?Szlaku Wokół Słońca?.
Dodaj komentarz