Purcari
Najstarszy mołdawski „chateau”

A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Spośród trzech najbardziej znanych winnic i wytwórni win które zwiedziłem w Mołdawii, najstarszą, a zarazem najmniejszą była Purkari (Purcari).
Podobnie jak dwie poprzednie winnice, o których już pisałem ? Krikowa (Cricova) w pobliżu Kiszyniowa i Chateau Vartely w Orgiejowie (Orhei) ? także i ona jest, w tradycyjnym nazewnictwie francuskich winiarzy ?chateau?. A więc zajmuje się całym cyklem produkcji markowych win od winnicy, poprzez zbieranie winogron i ich przetwarzanie w wino, jego leżakowanie w beczkach oraz butelkowanie i sprzedaż.
Wioska i majątek Purkari z wytwórnią win jest pięknie zlokalizowana w dolinie Dniestru,120 kmna południowy wschód od Kiszyniowa, w pobliżu granicy z Ukrainą, w odległości30 kmod Morza Czarnego i Odessy. Stanowi od roku 2002 jeden z obiektów kompanii winiarskiej Bostavan Wineries z winnicą i wytwórnią win w tej miejscowości oraz również mołdawskiej Bardar a ponadto Crama Ceptura w Rumunii. Wina Purkari leżakują w beczkach z dębu francuskiego, rozlewane są na miejscu do butelek.
85 proc. produkcji całej kompanii eksportuje się do 26 krajów, z czego 60 proc. do krajów europejskich. Ponadto wina jadą do azji ? m.in. do Japonii, ameryki ? do Kanady i USA oraz do Izraela. Wina z Purkari ? czytam w ulotce ? serwowano na stołach brytyjskiej królowej Wiktorii i króla Jerzego V oraz rosyjskiego cara Mikołaja II. W kolekcji zakład posiada bogaty zbiór markowych win wyprodukowanych tu od 1948 roku.
Tradycje wytwarzania w tym miejscu win sięgają antyku, zaś w zmodernizowanym niedawno obiekcie ? roku 1827. Wytwórnia win szczyci się wieloma medalami i wyróżnieniami. Pierwszym złotym medalem wino z Purkari nagrodzono już w roku 1848 na lokalnej wystawie agroturystycznej. Ogromny sukces odniosło ono na wystawie światowej w Paryżu w 1878 roku uzyskując medal złoty. Zaś współcześnie, od roku 2004, wytwórnia zgromadziła za nie już ponad 40 medali i nagród wyższej rangi, np. Grand Prix prezydenta Mołdawii w roku 2008.
Główny obiekt wytworni przypomina zamek. Mieści się w nim m.in. czterogwiazdkowy hotel dla turystów. Z jego okien roztacza się piękny, rozległy widok na winnice oraz pobliskie jeziorko w którym pływają łabędzie i dzikie kaczki, a do którego schodzi się po schodach. Nad jeziorkiem stoją altanki, w których można odpocząć. Inną propozycją dla turystów jest łowienie ryb, przede wszystkim karpi i pstrągów. Złowione, kucharze z tutejszej restauracji przygotowują na życzenie wędkarza.
Zakład wraz z piwnicami w których wino fermentuje w ogromnych pojemnikach z nierdzewnej stali oraz leżakuje w drewnianych beczkach, wyposażony jest w nowoczesne urządzenia i produkuje ponad milion butelek wina rocznie. Najbardziej znanymi, tradycyjnymi mołdawskimi gatunkami są: Negru de Purcari i Roşu de Purrcari.
Dodaj komentarz