Norymberga
Warto poszukać tradycyjnej kiełbaski

Autorka: Anna Ochremiak
Pieczona na ruszcie norymberska kiełbaska (nürnberger Rostbratwurst), zwana po tutejszemu też Wörschdla, jest kulinarnym symbolem miasta. Jej receptura, jako pierwsza w Europie, została objęta w 2003 roku unijną ochroną...
fot: Anna Ochremiak
Norymberga. Warto poszukać tradycyjnej kiełbaski
Te moje, pięknie ułożone na kiszonej kapuście, były naprawdę pyszne. Taki kiełbaskowy zestaw kosztuje ok. 8 euro.
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Ni mniej ni więcej jak dziewięć centymetrów ma mieć nürnberger Bratwurst – oryginalna norymberska kiełbaska. Naszukałam się jej błąkając się w deszczu po Norymberdze gdzieś miedzy Spittlertorturm a kościołem św. Wawrzyńca.

Bo i kawa, i ciastka, i kebab, i pizza – wszystko w zasięgu ręki. A kiełbasek – tak żeby nie jeść na ulicy tylko gdzieś usiąść i schować przed wiatrem – jak nie było tak nie ma… Wreszcie się udało i wcale nie przy centralnym  deptaku a w jakiejś bocznej zacisznej uliczce.

O co tyle zachodu?

Pieczona na ruszcie norymberska kiełbaska (nürnberger Rostbratwurst), zwana po tutejszemu też Wörschdla, jest kulinarnym symbolem miasta. Jej receptura, jako pierwsza w Europie, została objęta w 2003 roku unijną ochroną i oznaczona symbolem „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG). Nad czystością tradycji czuwa Związek Ochrony Kiełbaski Norymberskiej (Schutzverband Nürnberger Bratwürste e.V.). I tylko zestaw poniższych symboli potwierdza, że nürnberger Rostbratwürste zostały wyprodukowane w Norymberdze zgodnie z obowiązującą recepturą.

Tradycja jej wyrabiania kiełbasek norymberskich sięga aż 1313 roku. Głównym składnikiem może być jedynie zmielone i odtłuszczone mięso wieprzowe. Wyróżnia je wyraźnie przede wszystkim majerankowa nuta a dodatkowymi przyprawami są także pieprz, sól, gałka muszkatołowa, kardamon i imbir. Mięso nadziewane jest wyłącznie w owcze jelita. Grilluje się je na ruszcie opalanym drewnem.

Tradycja obrosła w legendy

Podobno kiełbaski są tak małe, by karczmarze nawet po zamknięciu gospody mogli je sprzedawać przez dziurki od klucza. A może dlatego, żeby mogły się zmieścić w dziurach wywierconych w więziennych murach. W rzeczywistości niewielki rozmiar kiełbasek podyktowany był znacznym wzrostem kosztów surowców w XVI wieku. To spowodowało, że norymberscy rzeźnicy, chcąc zachować jakość produktu nie zwiększając ceny, musieli zmniejszyć ich rozmiar – czytam informacje przygotowane przez wspomnianych strażników kiełbasek.

Warto wiedzieć

Norymberskie kiełbaski można kupić także w Polsce. Sprzedawane są w 300-gramowych opakowaniach (14 sztuk). To między innymi produkty firmy „HoWe Wurstwaren KG” dostępne w sklepach Aldi, i firmy „Gebrüder Kupfer GmbH & Co. KG”  dostępne w sieci Lidl. Ale fajniej je zjeść na miejscu :)

Poczytaj więcej o okolicy:

Dodano: 9 września 2019; Aktualizacja 15 września 2019;
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij