Cvikov
Dawne tradycje i nowe życie browaru

Autorka: Anna Ochremiak
Nowa epoka rozpoczęła się dopiero w roku 2013, kiedy to browar zyskał nowego właściciela. Odnowiono mury, sprowadzono nowe piwowarskie instalacje. Produkcję rozpoczęto rok temu, w końcu listopada 2014 roku.
Tagi: , ,
fot: Anna Ochremiak
Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
Współczesny browar wygląda trochę jak laboratorium...
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
  • Cvikov. Dawne tradycje i nowe życie browaru
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Trudno powiedzieć, czy browar w miejscowości Cvikov w Czechach, położonej za zachód od Liberca i na północ od Czeskiej Lipy, jest stary, czy nowy.

Początki piwowarstwa w Cvikovie, zwanym zapewne wtedy Zwickau in Böhmen, sięgają roku 1560, kiedy to 72 tutejszych mieszczan uzyskało przywilej warzenia piwa i produkcji słodu. Okolica stała się wiec piwnym zagłębiem. Ale w miejscu, gdzie stoi współczesny browar, pierwszy budynek zbudowano w drugiej połowie XIX wieku. Zakład rozwijał się aż 1948 roku, kiedy to fabrykę upaństwowiono i włączono do ? jakbyśmy to określili ówczesnym językiem ? zjednoczenia browarów północnoczeskich (Severočeské Pivovary). Dwadzieścia lat później zakład zamknięto, a miedziane kadzie wylądowały w skupie złomu. O tym smutnym wydarzeniu przypomina ? pieczołowicie zachowywany i zdobiący klatkę schodową do dziś napis: 1. 1. 1968. wół (w znaczeniu idiota) Vojta zamknął browar. W kolejnych latach budynki służyły stacji benzynowej, była tu też dyskoteka, sklep meblowy, hodowla pieczarek, aż wreszcie mury zaczęły popadać w ruinę.

Przyszło nowe

Nowa epoka rozpoczęła się dopiero w roku 2013, kiedy to browar zyskał nowego właściciela. Odnowiono mury, sprowadzono nowe piwowarskie instalacje. Produkcję rozpoczęto rok temu, w końcu listopada 2014 roku. Teraz produkuje się tu sześć rodzajów piwa (w tym Sklář, do którego wrócę jeszcze w innej opowieści) , a rozlewa się je raz w tygodniu, ręcznie napełniając beczki i butelki. Zajmuje się tym raptem sześć osób. Przy browarze działa restauracja Sladovna (niewielki asortyment, ale rozsądne ceny). W planach jest zagospodarowanie dalszych budynków na hotel z salami konferencyjno-wystawowymi i rewitalizacja przyległego terenu ze stawami i dębowo-sosnowym lasem.

Warto wiedzieć

* Browar można zwiedzać, ale tylko w grupach liczących co najmniej 10 osób i po uprzednim uzgodnieniu. Wstęp kosztuje 50 koron, a z degustacją piwa prosto z kadzi ? 70 koron.
* W sobotę, 28 listopada 2015 r., w browarze będzie miała miejsce urodzinowa, otwarta dla wszystkich impreza.

Poczytaj więcej o okolicy:

Komentarze: 1

    raznow, 30 listopada 2015 @ 22:24

    Takich małych browarów w Czechach jest chyba coś koło trzystu. Znaczna większość z nich powstała, czy odrodziła się, już po upadku komuny, kiedy odpuszczono sobie wielkie fabryki piwa, a pozwolono ludziom działać. Imponujące.

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij