Zakopane
Fabryka cukierków bez glutenu
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Ciuciu Cukier Artist ma siedziby w Krakowie i w Zakopanem. Jest drugą manufakturą w Polsce obok manufaktury w Gdańsku.
Reklamuje się jako najmniejsza na świecie fabryka słodyczy, bo w Krakowie działa na powierzchni około 50 metrów kwadratowych. W Zakopanem fabryczka mieści się przy ulicy Krupówki 11.
Tradycyjne metody
Łakocie produkuje się tu ręcznie, podobnie jak w manufakturach XVII i XVIII wieku. Wszystkie słodycze wytwarzane są ręcznie, bez ulepszaczy, przy użyciu naturalnych barwników. Podczas darmowych pokazów można zobaczyć jak produkowane są cukierki i lizaki w? 50 smakach, poczuć aromat unoszący się podczas produkcji i na koniec spróbować jeszcze ciepłego cukierka. Dziewczyny wywijają masą, robią zadymę i w dowcipny sposób komentują pokaz, który trwa 30 do 40 minut.
Dietetyczne słodycze
Personel jest bardzo miły a słodycze smaczne choć bez glutenu. Kupiliśmy kilka paczek cukierków. Może są trochę drogie ale są i wydajne, bo niewielkie. W rodzinie mamy dwoje dzieciaków bezglutenowych. Muszą stosować dietę ze względu na zdrowie. Rodzice wyjeżdżając muszą organizować garkuchnię żeby im osobno gotować obiady i podawać pieczywo bez glutenu. Podaję więc link do wyszukiwarki lokali gastronomicznych mających w swoim menu posiłki bezglutenowe.
Uzupełnieniem tego fotoreportażu niech będzie DOBRA wiadomość dla Warszawiaków i Torunian oraz gości przyjezdnych do tych miast . U Was też są te manufaktury cukierków ręcznie robionych i bezglutenowych .
Jeśli wejdziesz na podany link wyszukiwarki to może znajdziesz ich więcej w Polsce .
W Warszawie są dwie takie manufaktury a w Toruniu jedna .
http://www.manufaktura-cukierkow.pl/gdzie-kupi/gdzie-kupi