Appenzell
W wytwórni alpejskich nalewek

A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Jedną z największych atrakcji szwajcarskiego miasteczka i stolicy kantonu Appenzell jest rodzinna wytwórnia nalewek ziołowych i likierów Appenzeller Alpenbitter AG.
To jeden z najbardziej rozpoznawalnych szwajcarskich produktów markowych branży spożywczej. Wytwórnia obchodzi ona w bieżącym roku co prawda nie okrągłą, ale też ładnie wyglądającą 111. rocznicę powstania.
Firmę założył w 1902 roku zaledwie 20-letni wówczas Emil Ebneter. Rozpoczął eksperymentowanie z nalewkami w oparciu o zioła, których w Szwajcarii jest mnóstwo. W roku 1907 zastrzegł markę „Appenzeller” i od razu na międzynarodowej wystawie w Paryżu uzyskał za swój napój złoty medal w kategorii „Sport, Higiena, Artykuły spożywcze”. W 1908 roku dołączył do niego 18-letni szwagier Beat Kőlbener i od tamtej pory jest to spółka rodzinna. Obecnie firma Emil Ebneter & Co ma kapitał około miliona franków szwajcarskich. Zarządzana jest przez trzecie już pokolenie właścicieli i zatrudniająca około 30 pracowników. Produkuje kilka rodzajów nalewek i likierów o mocy alkoholu do 29 proc., opartych o 42 rodzaje wyselekcjonowanych ziół, stale poprawiając technologię. Czołowym wśród nich jest „Alpenbitter”.
Warto wiedzieć
W wytwórni można poznać jej dzieje, niewielkie muzeum, technologię, dobór ziół (zestaw używany w produkcji Alpenbittera jest ściśle strzeżoną tajemnicą) no i degustować gotowe napoje.
Poczytaj więcej o okolicy:
Zajrzyj na te strony:
Więcej o wytwórni i nalewkach
Dodaj komentarz