Interlaken
Jak Szwajcarzy robią czekoldę
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Vis a vis hotelu Metropol w Interlaken stoi trzypiętrowy duży budynek z alpejskim, spadzistym dachem, parter którego zajmuje restauracja oraz cukiernia znanej firmy Schuh. Firma nie ma jednak nic wspólnego z obuwiem.
Nazwisko jej założyciela Schuh znaczy bowiem po polsku trzewik lub but, ewentualnie dawną jednostkę miary ? stopa. Firma słynie natomiast ze znakomitej czekolady. I to od niemal dwu wieków, których okrągły jubileusz obchodzić będzie za siedem lat, w roku 2018. Bogactwo i różnorodność firmowych słodyczy oferowanych w sklepie oszołamia nie tylko takich ich amatorów jak ja.
Drogo, nawet jak na Szwajcarię
Na ziemię szybko sprowadza jednak rzut oka na ceny. Za to, co wydaje się szczególnie smakowite: czekolady z różnego rodzaju orzechami i migdałami, czekoladki, praliny oraz niezliczone rodzaje innych wyrobów czekoladowych, trzeba by zapłacić 60, 70, 80 i więcej franków za kilogram. Wystarczy przeliczyć po 3,60 zł za frank, aby nagle stracić zainteresowanie słodyczami. Bo to nawet jak na nietanią, delikatnie to ujmując, Szwajcarię, bardzo drogo. Klienci głównie więc oglądają, a jeśli kupują, to po 100-200 gram. Może poza Chińczykami i Japończykami. Ich tłumy tu, zwłaszcza tych pierwszych, stanowią dla mnie absolutne zaskoczenie, o czym jeszcze napiszę. Przy czym są to zarówno turyści i biznesmeni z Hongkongu, Tajwanu jak i ChRL.
Jak się robi czekoladę
W firmie Shuh organizowane są też pokazy produkcji słynnej szwajcarskiej czekolady ? Schokoladen?Show, podczas których, jak głoszą informacje, odsłaniane są tajemnice jej wytwarzania. W specjalnym, dużym pomieszczeniu Grand Restaurant Schuh, cukiernik ? a może czekoladziarz ? chociaż nie przypominam sobie takiego słowa w ojczystym języku, demonstruje uczestnikom tego Show historię czekolady. Mówi o regionach świata z których ona pochodzi. Pokazuje wielkie owoce, z których wydobywa się ziarna, ich mielenie, łączenie z cukrem i ? w przypadku, gdy zamierza się otrzymać mleczną, ze śmietanką.
Dodaj komentarz