Montreux
Czekoladowy pociąg przez krainę sera
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Ser, czekolada i pociąg są wyznacznikami turystycznej podróży zwanej ?Czekoladowym pociągiem? (Train du chocolat).
?Czekoladowy pociąg? wyjeżdża z Montreux i do niego powraca, zatrzymując się w Gruy?re (z powodu sera i zamku), następnie w Broc ? na czekoladę. Złotooliwkowa, lśniąca lokomotywa z napisem Train du chocolat, ozdobiona jest scenerią jak o zmierzchu dnia na pastwisku, z kroczącymi po łące krowami i grającym na rogu alpejskim pasterzem. Wsiadamy ? można wybrać wagon Pullmann?a lub nowoczesny wagon panoramiczny. Urokliwa jest podróż pullmanem: przenosimy się na chwilę w czasy Belle Epoque. Wyściełane kolorowym pluszem siedzenia, szerokie i wygodne, dywany na podłodze, wykończenia z drewna, okucia z mosiądzu, a w oknach białe firaneczki. Czysto i pachnąco. Ciasteczko, kawa lub herbata na początek podróży. Cóż więcej trzeba, aby poczuć się jak w Orient Expressie?
Podróż z Montreux do Gruy?re trwa godzinę. Pociąg odbija od Jeziora Lemańskiego na północ i wtacza się w krajobraz Wyżyny Szwajcarskiej do Kantonu Fryburg. Za oknem otoczone pasmami gór rozpościerają się szerokie, zielone doliny. Wypełniają je, to tu, to tam drewniane domy. Płonie czerwona dachówka. Skupiska wiejskie i samotne szałasy. La Gruy?re vous salue ? z takim pozdrowieniem wysiadamy na stacji, przy której znajduje się ?Dom sera Gruy?re? (La Maison du Gruy?re) ? serownia z prezentacją wyrobu i historii.
Prezentacja, ze względów higienicznych ma miejsce poza wytwórnią, którą można zobaczyć przez szklane okna. Ser Gruy?re, wyrabiany z krowiego mleka, jest łagodny i ma orzechowy smak. A czego mu brakuje? Nie ma dziurek. Jak w muzeum, zwiedzanie odbywa się z audioguide (do wyboru w językach angielskim, francuskim lub niemieckim). Mówi krówka o swoich zielonych pastwiskach, o porastających je roślinach, o ich zapachu i smaku, które wpłyną na jakość jej mleka. Z dołączonych przy zdjęciach roślin tubek można doświadczyć ich zapachu. A smaku sera ? degustując go. Jest pyszny.
To jest tak bajkowe miejsce, zobaczcie naszą fotorelację: http://mlodzinadorobku.pl/montreux-szwajcaria/