Hajdukovo
Vinski Dvor, czyli winnica i okolica

Vinski Dvor jako pierwszy w Serbii rozpoczął turystykę winiarską. Oferuje pięciodniowy program, podczas którego odkrywa sekrety robienia dobrego wina. W czasie degustacji próbuje się wino z serami, oliwkami i świeżymi jabłkami.
fot: Waldemar Rusek
Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
Na ośmiu hektarach uprawia się tu dziesięć odmian winorośli, z których cztery są rodzime. Winiarnia produkuje ok. 40 tys. butelek 12 rodzajów wina.
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica
  • Hajdukovo. Vinski Dvor, czyli winnica i okolica

Hajdukovo (Хајдуково) to wieś w Serbii, w Wojwodinie, licząca około 2400 mieszkańców, położona niedaleko miejscowości Subotica.

Nocowałem tu i degustowałem wina oraz regionalne potrawy w hotelu Vinski Dvor znajdującym się 5 km od węgierskiej granicy. Z Katowic to około 750 km, więc jest to dobre miejsce na odpoczynek przed dalszą podróżą na Bałkany.

Dwa wieki tradycji

Pierwsze winorośle posadzono tu w roku 1856. W roku 1956 powstała firma Fodor-Hupert Winery. Wina produkują w tradycyjny sposób, ale winiarnia wyposażona jest w nowoczesny park maszynowy. Piwnicę wybudowano pod koniec lat 90. Można w niej zobaczyć drewniane beczki wykonane we Francji w ubiegłym wieku.

Tutejsze wina mają apelację pochodzenia i zdobyły znaczące nagrody. W roku 2002 Vinski Dvor jako pierwszy w Serbii rozpoczął turystykę winiarską. Oferuje pięciodniowy program, podczas którego poznaje się uprawę winorośli, odkrywa sekrety robienia dobrego wina. W czasie zwykłej degustacji próbuje się dziewięć rodzajów wina z serami, oliwkami i świeżymi jabłkami.

A jest co degustować

Na ośmiu hektarach uprawia się tu dziesięć odmian winorośli, z których cztery są rodzime. Winiarnia produkuje ok. 40 tys. butelek 12 rodzajów wina z rozpoznawalnymi etykietami. Są to: Don Oliver (wino białe, aperitif), Charlotte (wytrawne białe wino za szczepu chardonnay), Sauvignon Blanc (charakterystyczne wytrawne białe wino), Arhivsko (włoski riesling), Madrona Rose (wino różowe z odmiany tempranillo, lekko gazowane, o zapachu truskawki, orzeźwiające na upały), Žuta Ruža (lekko gazowane wytrawne białe wino o różanym zapachu), Malbeck (wytrawne, czerwone wino o niezwykłym smaku i aromacie), Madrona (wino czerwone z odmiany tempranillo, rodzaj wina śródziemnomorskiego), Carmen (czerwone wino stołowe ze szczepów merlot, cabernet sauvignon, black burgund i portogizer), Rose Bermet (aromatyczne słodkie wino deserowe), White Bermet (aromatyczne słodkie białe wino), włoski Riesling (wino białe wytrawne gatunkowe). Wina są ze zbiorów od 2008 r. Polecam wina bo te, które kupiliśmy były przepyszne. Restauracja natomiast oferuje ok. 80 rodzajów specjałów kuchni regionalnej.

W okolicy są dwa jeziora

* Jezioro i miejscowość o nazwie Palić znajduje się 2 km od hotelu, są tu liczne możliwości rekreacji – trzy plaże, otwarty basen termalny i kilka odkrytych basenów w hotelach. W miejscowości Palić jest ZOO.

* Drugie jezioro nazywa się Ludaško, jego brzegi i wody chronione są rezerwatem przyrody Ludaško Jezero. Jezioro ma długość ok. 4,5 km. Woda jest płytka, ze średnią głębokością zaledwie 1 m i maksymalną 2,25 m. Przed uregulowaniem na tym terenie było bagno, zasilane naturalnymi opadami. Jezioro zamarza nawet na trzy miesiące w roku, a latem jego temperatura może dochodzić nawet do 30 st. C.

Do rezerwatu przyrody

Jezioro i bagna wraz z nieużytkiem Seleven są siedliskiem rzadkich i zagrożonych roślin i zwierząt. Żyją tu liczne gatunki ptaków (zarejestrowano 214 gatunków, a 140 z nich jest chronionych jako rzadkie), ryb i roślin typowych dla ekosystemów bagiennych i podmokłych (z wysokimi trzcinami).

Okolica ma również walory kulturowe – stanowiska archeologiczne, zachowaną architekturę wiejską i kościelną, tradycyjne rzemiosło.

Na północnym brzegu jeziora znajdują się cztery ścieżki edukacyjne (o długości od 700 m do 5,5 km), które rozpoczynają się przy centrum turystycznym. Obserwacje ptaków organizowane są od kwietnia do września. W pobliżu znajduje się również restauracja Sunjog čarda, przykryta strzechą, w której można skosztować rybnych specjałów. Kierując się stąd na wschód dojdziesz do stuletniego wiejskiego domu, który posiada ciekawą kolekcję etnograficzną, przyrodniczą i archeologiczną przedmiotów znalezionych w pobliżu jeziora. Zwiedzanie od połowy kwietnia do końca października.

I trochę folkloru

Wkrótce w miejscowości Hajdukovo zacznie się Międzynarodowy Festiwal Roža Šandor. Poświęcony jest on legendarnemu królowi Bejarów, Sandorowi Roza, który według legendy ukrywał się w folwarkach wokół jeziora Ludoški i wsi Hajdukovo. Na festiwalu przez cały dzień grana jest muzyka na żywo, prowadzone są gry siłowe i zręcznościowe, odbywa się jarmark rękodzieła, a zainteresowani mogą wybrać się na przejażdżkę łodzią na porośniętą trzciną Wyspę Becara na jeziorze Ludoš. Organizowane są też warsztaty rękodzielnicze. Organizatorzy przygotowują dania rybne i paprykarz owczy dla gości.

Poczytaj więcej o okolicy:

 
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij