Neapol
Pizza neapolitańska na liście UNESCO

Pizza neapolitańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO w grudniu 2017 r. Marzenie Włochów spełniło się po 8. latach zabiegów i promowania oraz – zebraniu w różnych krajach 2. milionów podpisów
fot: Halina Puławska
Neapol. Pizza neapolitańska na liście UNESCO
Na zdjęciach rzymska pizza napoletana i pizza marinara.
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Na pytanie o najbardziej znaną, najbardziej powszechną potrawę kuchni włoskiej, większość odpowie ? pizza. Jej fenomen polega m.in. na tym, że każdy może ją upichcić po swojemu, według swojego upodobania i smaku.

Jej ojczyzną jest Neapol. Nie ma jednej pizzy, a wariacji na jej temat jest bez liku. Jest jednak ta pierwsza, klasyczna, oryginalna, ta od której pochodzą wszystkie inne placki z mąki, wody, drożdży, soli i udekorowane dodatkami zwane pizzą. Jest nią pizza neapolitańska, której przygotowanie zasługuje na miano sztuki kulinarnej. Dzięki niej pizza stała się symbolem kultury i diety śródziemnomorskiej *

Nie tylko danie

Pizza neapolitańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO w grudniu 2017 r. Marzenie Włochów spełniło się po 8. latach zabiegów i promowania oraz? zebraniu w różnych krajach 2. milionów podpisów poparcia (prawdopodobnie). W uzasadnieniu wyjątkowości pizzy neapolitańskiej uwzględnia się kulinarną wiedzę dotyczącą jej produkcji, która zawiera nie tylko składniki, ale i tworzące jej atmosferę ? gesty, lokalny żargon, piosenki i umiejętność wyrobu ciasta oraz akrobatyczne wręcz obchodzenie się z nim. Od początku do końca jest wyrabiana ręcznie przez pizzaiuolo – ?rzemieślnika? posiadającego umiejętność przygotowania pizzy neapolitańskiej. Pizzaiuoli z Neapolu zrzeszyli się w 1998 r. w swoisty cech, którego celem jest zachowanie i rozwój tego zawodu, będącego bez wątpienia symbolem kultury i folkloru neapolitańskiego.

Ta jedna

Co oznacza pizzę neapolitańską, jakie są jej niezbędne cechy, dzięki którym jest rozpoznawalna? Ciasto wyrabiane wyłącznie (w odpowiednich proporcjach i kolejności dodawania) z wody, mąki**, drożdży piwnych i soli pozostawia się do ?wyrośnięcia? na 8 godzin. Wydzielone ręcznie kawałki ciasta formuje się w dysk rozciągany ręcznie: palcami przesuwa się powietrze na cieście od środka na zewnątrz, tak, że pozostawia się bardziej ?spuchniętą? krawędź ? bez tego gzymsu nie ma pizzy neapolitańskiej! Okrągła pizza neapolitańska ma średnicę od 30 do 35 cm maksymalnie. Placek piecze się w kamiennym piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-485 stopni, przez 60-90 sekund – sekund! Po upieczeniu środek pizzy ma maksymalnie 3 – 4 milimetry grubości, a gzyms 1-2 cm i jest pusty wewnątrz.

Z Neapolu w świat

Tradycyjna pizza neapolitańska wyrabiana jest z produktów regionu Kampanii, którymi są m.in. ser mozzarella z mleka bawolic i pomidory San Marzano. Najstarsza kuchnia neapolitańska wyróżnia dwa warianty pizzy: pizza Margherita*** z pomidorami, mozzarellą, listkami bazylii i oliwą oraz pizza marinara z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą, czyli z tym, co marynarz miał pod ręką, bo ?marinara? znaczy marynarska.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

 

Komentarze: 1

    Halina, 8 lutego 2018 @ 21:02

    A jutro, 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy! W ty roku – trochę pechowo, bo po tłustym czwartku!

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!