Neapol
Pizza neapolitańska na liście UNESCO

Pizza neapolitańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO w grudniu 2017 r. Marzenie Włochów spełniło się po 8. latach zabiegów i promowania oraz – zebraniu w różnych krajach 2. milionów podpisów
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na FacebookuPolub ten wpis na FacebookuPolub wpis na Facebooku
Sprawdź nasz Instagram
fot: Halina Puławska
Neapol. Pizza neapolitańska na liście UNESCO
Na zdjęciach rzymska pizza napoletana i pizza marinara.
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Etymologia słowa ?pizza? nie jest wyjaśniona, większość skłania się ku hipotezie, że ma coś wspólnego z pitą. Abstrahując od początków wypieku pizzy (gdzieś głęboko w średniowieczu czy starożytności), ta prawie współczesna powstała około 1700 r. jako tradycyjne danie dla biedniejszych mieszkańców Neapolu, sprzedawana również przenośnie na ulicach, chociaż już w XVIII w. pojawiają się ?pizzerie? często połączone ze sklepami i wyposażone w piec do wypieku pizzy. Gdy do Europy i Neapolu zawitały pomidory, weszły na stałe jako dodatek do pizzy, wręcz niezbędny. W drugiej połowie tego wieku niejaki Vincenzo Corrado, gastronom, (ur. 1736 ? zmarł mając 100 lat w 1836 w Neapolu) pisząc o kuchni neapolitańskiej, zanotował również ludową tradycję wypieku pizzy i makaronów z pomidorami. Aż do połowy XX wieku pizza i pizzerie były specyfiką kuchni Neapolu, chociaż wypiekana była już w końcu XIX w. przez emigrantów z Neapolu w dzielnicach włoskich w Nowym Jorku, nie wychodząc jednak poza nie. W latach 40. ubiegłego wieku pizza ruszyła w świat i opanowała go.

* * *

Pizzę neapolitańską można jeść krojąc ją nożem i widelcem, ale też, zamiast machać sztućcami łatwiej ją palcami złożyć jak portfel, bo pizza się nie łamie, jest elastyczna. I to jest dodatkowy jej atut, warunek ? condicio sine qua non.

Objaśnienia

* Dieta śródziemnomorska wpisana została na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO w 2010 r.
** Włoska mąka chlebowa (typu 00) z miękkiej pszenicy (Farina di grano tenero) ? zmielonej na pył, wolnej od tłuszczu, która daje ciasto miękkie i elastyczne.
*** Pizza Margherita, tradycyjna pizza neapolitańska, która tę nazwę zyskała od imienia Małgorzaty Sabaudzkiej, której tę pizzę w barwach patriotycznych ? czerwony pomidor, biała mozzarella, zielona bazylia ? podano w 1886 r. na przyjęciu w Neapolu. Taka reklama pizzy.

Warto wiedzieć

W pizzeriach włoskich miast wypieka się swoje regionalne pizze, często w wariancie neapolitańskim, jak np. w Rzymie; pizza napoletana przyprawiona jest pomidorami, mozzarellą i sardelami ? anchois. Smaczna.

Czytaj dalej - strony: 1 2

Poczytaj więcej o okolicy:

 

Komentarze: 1

    Halina, 8 lutego 2018 @ 21:02

    A jutro, 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy! W ty roku – trochę pechowo, bo po tłustym czwartku!

Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!
Zamknij