Neapol
Pizza neapolitańska na liście UNESCO
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Etymologia słowa ?pizza? nie jest wyjaśniona, większość skłania się ku hipotezie, że ma coś wspólnego z pitą. Abstrahując od początków wypieku pizzy (gdzieś głęboko w średniowieczu czy starożytności), ta prawie współczesna powstała około 1700 r. jako tradycyjne danie dla biedniejszych mieszkańców Neapolu, sprzedawana również przenośnie na ulicach, chociaż już w XVIII w. pojawiają się ?pizzerie? często połączone ze sklepami i wyposażone w piec do wypieku pizzy. Gdy do Europy i Neapolu zawitały pomidory, weszły na stałe jako dodatek do pizzy, wręcz niezbędny. W drugiej połowie tego wieku niejaki Vincenzo Corrado, gastronom, (ur. 1736 ? zmarł mając 100 lat w 1836 w Neapolu) pisząc o kuchni neapolitańskiej, zanotował również ludową tradycję wypieku pizzy i makaronów z pomidorami. Aż do połowy XX wieku pizza i pizzerie były specyfiką kuchni Neapolu, chociaż wypiekana była już w końcu XIX w. przez emigrantów z Neapolu w dzielnicach włoskich w Nowym Jorku, nie wychodząc jednak poza nie. W latach 40. ubiegłego wieku pizza ruszyła w świat i opanowała go.
* * *
Pizzę neapolitańską można jeść krojąc ją nożem i widelcem, ale też, zamiast machać sztućcami łatwiej ją palcami złożyć jak portfel, bo pizza się nie łamie, jest elastyczna. I to jest dodatkowy jej atut, warunek ? condicio sine qua non.
Objaśnienia
* Dieta śródziemnomorska wpisana została na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO w 2010 r.
** Włoska mąka chlebowa (typu 00) z miękkiej pszenicy (Farina di grano tenero) ? zmielonej na pył, wolnej od tłuszczu, która daje ciasto miękkie i elastyczne.
*** Pizza Margherita, tradycyjna pizza neapolitańska, która tę nazwę zyskała od imienia Małgorzaty Sabaudzkiej, której tę pizzę w barwach patriotycznych ? czerwony pomidor, biała mozzarella, zielona bazylia ? podano w 1886 r. na przyjęciu w Neapolu. Taka reklama pizzy.
Warto wiedzieć
W pizzeriach włoskich miast wypieka się swoje regionalne pizze, często w wariancie neapolitańskim, jak np. w Rzymie; pizza napoletana przyprawiona jest pomidorami, mozzarellą i sardelami ? anchois. Smaczna.
A jutro, 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy! W ty roku – trochę pechowo, bo po tłustym czwartku!