Liw
Turniej smaków w pogranicznym zamku
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Malowniczy Zamek w Liwie jest areną zmagań kulinarnych już od czterech lat. Malowniczo położony nad rzeką Liwiec, pamiętający czasy Książąt Mazowieckich, zaprasza do zwiedzania Wschodniego Mazowsza i Podlasia.
W tym roku IV Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie odbędzie się 25 czerwca 2017 roku i będzie okazją do posmakowania tradycyjnych potraw przygotowanych z lokalnych produktów. W tym czasie goście zamku delektują się przysmakami, które zjeżdżają tu z regionów położnych na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego: ze Wschodniego Mazowsza, Podlasia, Wileńszczyzny, są też obecni ambasadorzy kuchni tatarskiej.
Między Mazowszem a Litwą
Obecna wieś Liw, z uwagi na położenie w przeszłości między Polską a Litwą, które to ziemie rozgraniczała rzeka Liwiec od zawsze, była niegdyś istotnym ośrodkiem miejskim i pełniła nawet funkcję stolicy Ziemi Liwskiej. Zespół zamkowy w Liwie jest jednym z najciekawszych zabytków na pograniczu podlasko-mazowieckim. Wiemy z historii, że około 1429 r. mistrz Niklos zbudował dla księcia warszawskiego Janusza I Starszego zamek murowany na sztucznej wyspie wśród bagien rzeki Liwiec, przy ówczesnej granicy księstwa. Warownię dokończył jego wnuk Bolesław IV, a rozbudowała około 1500 roku księżna Anna Mazowiecka.
Ogromna kolekcja broni
Ciekawostką jest, że gdy podczas II wojny światowej niemiecki starosta Ernst Gramss zamierzał rozebrać ruiny zamku na cegłę, zamek uratował młody polski archeolog Otto Warpechowski, urodzony w Rumunii, przekonując starostę o krzyżackim rzekomo pochodzeniu zamku. Był tak przekonujący, że nawet udało mu się doprowadzić do rozpoczęcia odbudowy. Dowiadujemy się o tym zwiedzając ekspozycję na zamku. Jest ona doprawdy imponująca, zwłaszcza w części prezentującej broń białą, palną i drzewcową z XV-XX w. To obecnie jedna z największych kolekcji broni w Polsce. Zamek posiada również duży zbiór malarstwa i grafiki o tematyce batalistycznej, zawierający dzieła m. in. Wojciecha i Jerzego Kossaków, Tadeusza Ajdukiewicza, Leona Kaplińskiego, Stefano Della Belli, Eryka Dahlberga. Wystroju wnętrz dopełniają zabytkowe meble i tkaniny.
Bez ducha ani rusz
Ciekawego smaczku dodaje zamkowi legenda o Żółtej Damie, która starszy do dziś w zamkowych murach, a która jest duchem nijakiej Ludwiki, posądzonej przez męża o zdradę i skazanej niesłusznie na śmierć.
Szynka w chrzanie i chołodziec litewski
Potężna plenerowa impreza kulinarna na zamku to jedyna taka w tej części Polski. Została wyróżniona certyfikatem „Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Mazowieckiego 2016”. W poprzednim roku laureatami kulinarnych zmagań były takie przysmaki, jak „szynka pieczona w chrzanie”, „chołodziec litewski z Pana Tadeusza” czy „sucharki cynamonowe Pana Marszałka” z Sulejówka. Tradycyjnie odbywają się pokazy wyrobu sękacza, będzie też pokaz zielarski i warsztaty zbierania ziół. Organizatorami tego przedsięwzięcia są: Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski i Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie.
Dodaj komentarz