Sycylia
Dary natury i… dawnych zdobywców
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Niedaleko Palermo, w Ciaculli uprawia się odkrytą tam mandarynkę Ciaculli – drzewo z naturalnego krzyżowania się cytrusów. To odmiana endemiczna posiadająca mnóstwo pestek. W świecie cytryn wyhodowano na Sycylii cytrynę w odmianie syrakuzańskiej Feminello, która w przeciwieństwie do innych odmian kwitnie co około 40 dni, wydając owoce praktycznie przez cały rok. Owoce różnią się stopniem wybarwienia skórki, co uzależnione jest od temperatury.
Hiszpanie posiali pomidory
Gdy w XV wieku Sycylia stała się częścią Hiszpanii trafiły na nią pomidory, przywiezione z wypraw na kontynent amerykański, gdzie od Meksyku po Chile są rośliną rodzimą. Na Sycylii uprawia się pomidory przez okrągły rok! Ciekawostką jest typowo sycylijska produkcja ?elioconcentrato? czyli skondensowanego sosu pomidorowego powstałego w naturalny sposób w słonecznych promieniach.* Produkowany jest w prowincjach Agrigento, Mesyna, Palermo, Ragusa i Trapani. Dzisiejszy, rolniczy pejzaż Sycylii kształtował się przez wieki. Jego bogactwo i różnorodność są efektem wpływów wielu kultur. Winnice, gaje oliwne i sady drzew cytrusowych, migdałowych, pistacjowych, orzechów laskowych i granatów, pola pszenicy i warzywniki z pomidorami, bakłażanami, cukiniami? karczochami i pomidorami, plantacje opuncji i kaparów? ziół i przypraw są niewyczerpanym źródłem kulinarnej sycylijskiej tradycji. A co trafia do sycylijskiej kuchni ? to widać na straganach i targowiskach.
Spiżarnia całej Italii
* Najintensywniejsze uprawy znajdują się w środkowej części wyspy ? tu m.in. uprawia się opuncję figową. Na Sycylii znajdują się największe obszary winnic w całych Włoszech ? to około 150 tysięcy hektarów, z czego około 20 tysięcy zajmuje uprawa winnic w okolicy Trapani. Na Nizinie Katańskiej i Conca d?Oro produkuje się około 70 procent wszystkich włoskich cytrusów, a samych cytryn ? 90 procent. Uprawa warzyw, migdałów, bawełny (z Sycylii pochodzi cała włoska bawełna), sezamu i orzeszków ziemnych zlokalizowana jest na południowym wybrzeżu.
* Na Nizinie Katańskiej i Nizinie Gela uprawia się karczochy ? sycylijskie cacocciula, wł. carciofo. Rekordowo – około 30 procent tego warzywa w skali produkcji światowej ? wychodzi z plantacji Sycylii, Sardynii i regionu Apulia. Nota bene ? rodzimy dziki karczoch sycylijski znany był już Grekom i Rzymianom.
* Najlepsze kapary produkuje się na wyspie Pantelleria ? Cappero di Pantelleria**. Ta rodzima roślina śródziemnomorska (kapar ciernisty Capparis spinosa), kwitnąca porównywanym do orchidei biało – różowym, pachnącym kwiatkiem rośnie dobrze na skałach wapiennych, w szczelinach, czepia się starych murów. Uwielbia słońce, nie potrzebuje zbyt dużo wody. Przyprawą zwaną kaparem są pączki kwiatowe. Ich zbieranie i przetwarzanie to cały rytuał. Pączki zbiera się przed rozwinięciem, przed świtem. Następnie umieszcza się je w solance z soli morskiej na okres 10 dni, zlewa i ponownie moczy przez 10 dni. Po tym okresie można je spożywać. Z rośliny wykorzystuje się również owoce powstałe bezpośrednio po przekwitnięciu ? nazywa się je cucunci. Pantelleria, interesująca wyspa, na której uprawia się Zibbibo, produkuje szlachetne słodkie wino Moscato Passito di Pantelleria i Cappero di Pantelleria.
Warto wiedzieć
Wiele produktów (nie tylko rolnych) chronionych jest certyfikatami tradycyjnych, regionalnych i europejskich znaków jakości, (w tekście zaznaczone są przykładowo):
* Europejskie znaki jakości ? Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne. Z produktów polskich na liście tych oznaczeń znalazł się m.in. ?Piękny Jaś? .
** Znak: tradycyjne włoskie produkty rolno-spożywcze.
Dodaj komentarz